Český tým v rakouské lize? „Tu českou jsme přerostli,“ tvrdí trenér týmu Prague Black Panthers

8. září 2021

Hostem Davida Novotného v talkshow Na place je hráč, trenér a manažer týmu amerického fotbalu Prague Black Panthers Jan Štiegler. Jak se k tomuto sportu dostal? Jaké jsou počátky amerického fotbalu v Česku? A který hráč je v zápasech nejdůležitější? Poslechněte si celý rozhovor!

Chtěl jsem se zeptat, proč Prague Black Panthers hrají rakouskou ligu?

Přerostli jsme tu českou. Dlouhou dobu jsme vyhrávali jeden titul za druhým rozdílem třídy. Už to lidi tolik nebavilo. Nebyla tam ta motivace zlepšovat se a jít dál. Proto jsme šli do rakouské ligy, která je jednou z nejlepších lig v Evropě. Úroveň je tam jinde. Když jsem začínal v seniorském týmu, tak Prague Black Panthers už hráli rakouskou ligu. Potom se na dva roky odešlo, aby se tým dal dokupy, protože proběhla generační obměna.

Když skončí semifinále ligy 55:0 pro nás a ve finále taky vyhrajeme o parník už po sedmé v řadě, tak se tam ztrácí motivace. Lidé se chtějí posunovat, sport se pořád vyvíjí, už je to více profesionální a věnují tomu velkou část svého času. Musel tam být nový impulz a proto rakouská liga. Bojujeme tam proti úplně jiným týmům – Vídeň, Innsbruck, které mají rozpočty milion eur. To je ten cíl, kam se chceme dostat.

Jak těžké bylo dostat se do té rakouské ligy?

Já jsem u toho samozřejmě nebyl, ale v Rakousku taky hledají týmy, které by konkurovali těm nejlepším, jako je Vídeň. Další kvalitní tým pro ně do ligy znamená další kvalitní zápasy a zlepšení obrazu celé soutěže. Najednou tady byl tým z Prahy, který všem nakopával zadnice.

Museli se na vás ale přijet podívat a zjistit, jestli to má kvalitu, ne?

Oni to věděli. Když jsem byl v juniorech, tak se hrály evropské poháry. Staří Panteři vyhráli EFAF Cup, takže za nimi výsledky byly. Byly tam i zápasy s týmy z Německa i Rakouska a bylo vidět, že ta kvalita tam je.

autoři: David Novotný , vla

Související