Cesta k bohatství vede i přes vzdělání, myslí si ekonom David Marek

12. květen 2022
Finančák

Kolik peněz a majetku potřebujete mít, abyste si připadali bohatí? Co vlastně pojem „bohatství“ znamená? A zásadní věc – jak k bohatství vlastně přijít? Tomu se věnuje aktuální díl Finančáku.

Podle nedávno zveřejněného průzkumu jedné sázkové společnosti se Češi domnívají, že bohatý člověk má příjem minimálně 120 000 korun a majetek v hodnotě deseti milionů. Z průzkumu také vyplynulo, že v porovnání s rokem 2017 se až osmkrát více Čechů cítí být bohatými. Jak si to vysvětluje ekonom David Marek, se kterým si v novém díle magazínu Finančák povídali Iva Hadj Moussa a Richard Vrdlovec? A jaké cesty podle něj vedou k bohatství?

David Marek

Marek by jednoznačně vsadil na vzdělání, které otevírá cestu k více možnostem, jak uplatnit svůj talent a znalosti na trhu práce. Ekonom osobně vidí největší přínos bohatství v tom, že zajištění lidé mají větší svobodu, ale i v tom, že můžou více pomáhat druhým. Definicí bohatství je pak podle něj stav, kdy člověk o svém majetku a příjmu vlastně už vůbec nepřemýšlí.

Mají současní mladí lidé oproti předchozím generacím ztíženou cestu k úspěchu, a tedy i vyššímu příjmu? V jakém momentě hromadění majetku by si měl člověk říct: „Tak, teď už mám dost“? A proč by ekonom David Marek nikdy nechtěl přijít k bohatství nemorálním způsobem? Poslechněte si nový díl magazínu Finančák.

autoři: Iva Hadj Moussa , Richard Vrdlovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.