Čeští egyptologové přednášeli v Káhiře přímo na ulici. Egyptské policii to nedělalo moc dobře

Obyvatelé egyptské Káhiry mohli zažít nevšední věc: přímo na rušné ulici se konala komentovaná prohlídka výstavy českých egyptologů. Výstava Českých center a Českého egyptologického ústavu potrvá do půlky února. Na podobné akce ve veřejném prostoru není káhirská veřejnost, a už vůbec ne egyptští policisté, moc zvyklí.

Budova českého velvyslanectví v Káhiře má tu smůlu, že stojí na velmi rušné, ne moc hezké, dopravní křižovatce. A asi i proto ji obepíná několik set metrů dlouhá čtyřmetrová betonová zeď.  A to je obrovská plocha, která až dosud neměla využití.

Přednáška přímo od ředitele

Nápad oživit stěnu se zrodil v hlavě Terezy Sváškové, která koordinuje celou výstavu: „My to pořádáme díky tomu, že tu máme přímo ředitele Českého egyptologického ústava Jiřího Janáka, který bude prohlídkou provázet.“

Čtěte také

Egypt a Káhira podle mě nejsou úplně otevřené pouličním akcím. „Měli jsme obrovskou výhodu, že jsme tu akci uspořádali přímo na zdi ambasády. Tím pádem jsme nemuseli řešit povolení egyptských úřadů,“ přiznává koordinátorka. 

Návštěvníci, nebo účastníci prohlídky budou mít na hlavě sluchátka. „Ta ulice Doqqí je strašně rušná, a bez sluchátek a bez techniky by návštěvníci pravděpodobně nic neslyšeli. O prohlídku byl neuvěřitelný zájem, měli jsme 130 registrací,“ prozrazuje Tereza Svášková. 

Policejní dohled

Celá přednáška se odehrává pod neplánovaným dohledem několika policistů. Účastníci si dělají legraci, že možná přijdou o přednášejícího. Je vidět, že větší srocení lidí, tedy zhruba dvacet poslouchajících, nedělá egyptské policii úplně dobře.

Jiří Janák se zastavuje postupně u každého z deseti panelů, které představují nejen historii české egyptologie.

„Možná důležitější významová linka výstavy spočívá v tom, že návštěvníkovi ukáže různé obory, se kterými spolupracujeme: od fotodokumentace přes náboženství, teologii, zoologii, paleopatologii, až po matematiku a kybernetiku.“ 

Čtěte také

Výstavu, která je putovní, přizpůsobili místním zvyklostem. „V tomto případě je celá výstava koncipovaná takovým arabským stylem, protože oproti jiným výstavám je vedená zprava doleva.“ Když tedy půjde kolem český turista, tak bude trochu zmaten, protože si ji prohlédne od konce do začátku. „Ale to nevadí, prostě se bude vracet od současnosti k počátkům československé egyptologie,“ říká Jiří Janák. 

Egypťané v české skupině

Byly tu dvě skupiny, jedné jste přednášel v angličtině, druhé v češtině, která pro vás byla zajímavější? „Ta česká byla pro mě zajímavější v tom, že to byli Egypťané! To byli všechno studenti bohemistiky z káhirských univerzit. Bylo to pro mě radostné zjištění, že tu má tolik lidí zájem o češtinu, a z nich má tolik lidí zájem o egyptologii,“ má radost Jiří Janák. 

Isrá, která je ve třetím ročníku bohemistiky univerzity Ajn Šams v Káhiře, vypadala během výkladu velice zaujatě: „Opravdu hezký nápad. Dozvěděla jsem se tu o našich králích, o kterých jsem nikdy neslyšela. A většinu toho jsem česky rozuměla. Já to tu vidím poprvé, že by byla taková výstava na ulici. Kéž by takových akcí bylo víc!“

Takže nakonec se Češi postarali o velké oživení káhirského veřejného prostoru.

S přednášejícím ředitelem Českého egyptologického ústavu Jirkou Janákem jsem teď pronikl tak zvanou egyptologickou brankou do nitra ambasády, a jak asi slyšíte, je to akusticky přechod do úplně jiného světa.

Spustit audio

Související