Čeští mladíci podlehli Kanadě 2:3 v prodloužení, medaili získali po 18 letech

6. leden 2023

Čeští hokejisté prohráli ve finále mistrovství světa hráčů do 20 let v Halifaxu s domácí Kanadou po velkém boji 2:3 v prodloužení. Svěřenci kouče Radima Rulíka tak získali historicky první stříbro pro samostatné Česko. Na medaili čekal národní tým juniorů dlouhých 18 let. Oproti tomu Kanada dosáhla již na dvacátý titul.

Obhájci titulu dali v prvních dvou třetinách po gólu, když se prosadili Dylan Guenther a kapitán Shane Wright. Ve třetí části ale zařídili v rozmezí 54 sekund vyrovnání útočníci Jiří Kulich a Jakub Kos. Češi tak za celý turnaj neprohráli v základní hrací době. V čase 66:22 pak rozhodl svým druhým zásahem v utkání Guenther, jenž si připsal navrch i asistenci.

Celkové dojmy z mistrovství světa měl český tým i přes bolestnou porážku mimořádně pozitivní. Vždyť Česko si zahrálo finále po dlouhých 22 letech. Na turnaji ani jednou neprohrálo v základní hrací době a vedle výsledků si vysloužilo obrovský respekt i díky výkonům.

„Je to nezapomenutelný turnaj, získali jsme medaili… Tohle je pro mě nejvíc,“ řekl Svozil v pozápasovém rozhovoru.

Hrdost na výkon týmu sdílí také trenér Radim Rulík. „Byl to úžasný zápas a skvělý zážitek pro nás všechny. V první třetině jsme si vytvořili pár šancí, a to i z kategorie vyložených. Bohužel břevno, to byla obrovská škoda. Tam kdyby se nám podařilo vstřelit branku, Kanada by trošku znejistěla.“

„Po zápase jsme v kabině jako realizační tým promluvili postupně všichni. Klukům jsme vyjádřili obrovskou gratulaci. Snažili jsme se na ně působit tak, aby z toho nebyli moc zklamaní. Je to hokejový život. Aby si z té zkušenosti vzali jenom ty dobré věci, těch bylo moře. Kariéry mají rozběhlé skvěle,“ dodal.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Halifaxu (Kanada). Finále:

Kanada - Česko 3:2 v prodl. (1:0, 1:0, 0:2 - 1:0)
Branky a nahrávky: 13. Guenther (Clarke, Othmann), 25. S. Wright (Guenther, Othmann), 67. Guenther (Roy, Clarke) - 53. Kulich (Šalé, Šapovaliv), 54. J. Kos (Hamara) . Rozhodčí: Harnebring (Švéd.), Salonen (Fin.) - Grillo (USA), Wyonzek (Kan.). Vyloučení: 3:2. Využití: 1:0. Diváci: 10.735.

autoři: iROZHLAS.cz , mim , rej
Spustit audio

Související

Sledujte nás