Čeština z úst německých nebo ukrajinských studentů zní na letní škole Jihočeské univerzity

24. srpen 2022 07:26

Naučit se lépe češtinu, ale i poznat místní kulturu a zvyklosti. To jsou hlavní cíle účastníků Letní školy slovanských studií, kterou pořádá Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Studenti z celé Evropy si v hodinách zkoušejí také běžné situace, třeba rozhovor o cestování.

Letní školu slovanských studií navštěvuje například jednadvacetiletá Ukrajinka Olena. Ta je v Českých Budějovicích už od února, uprchla z Chersonské oblasti před válkou. Bydlí na kolejích a chodí na kurzy češtiny, intenzivní letní škola jí pomůže znalosti vylepšit. „Chtěla bych znát češtinu a pracovat tady. Moc se mi tu líbí, lidé jsou tu moc dobří,“ říká.

Ve skupině pokročilých studentů je i Jozefína Kučera, která dorazila na kurzy z Anglie. „Já jsem se narodila v Praze, protože táta tady pracoval. Také mám české kořeny, pradědeček byl Čech, ale já jsme doma nikdy česky nemluvila. Teď studuji na Oxfordu, v budoucnu bych možná chtěla pracovat jako překladatelka nebo třeba na ministerstvu zahraničí,“ vysvětluje.

Čtěte také

Předloni kurzy kvůli covidu vůbec nebyly. Po loňské slabší účasti hlásí organizátoři podobný zájem jako před pandemií. „Máme zájemce z Francie, Itálie, Polska, Německa, Velké Británie, Slovinska, Rumunska, Chorvatska, Belgie a Ukrajiny. Celkem tu máme 44 studentů, kurzy jsou pro úplné začátečníky, středně pokročilé a nejvíce pokročilé,“ uvádí ředitelka Letní školy slovanských studií Markéta Maturová.

Kromě samotné výuky poznávají účastníci i místní kulturu, společenský život a památky. „Nabízíme studentům kulturní a sportovní aktivity, chodí například od kina, jezdí na výlety. Tento rok je čeká výlet do Blatné, Českého Krumlova, Tábora a Jindřichova Hradce,“ doplňuje Markéta Maturová.

Letní škola slovanských studií potrvá na Filozofické fakultě Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích do 5. září.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související