Charles Dickens. Jeho romány četla i královna Viktorie

Charles Dickens se narodil 7. února 1812 v anglickém městečku Landport. Vyrůstal v chudém prostředí a jeho otec spolu s manželkou i dětmi skončili na čas ve vězení pro dlužníky. Charles v té době musel rodině finančně vypomáhat, a tak začal v 10 letech pracovat ve skladišti, později v továrně na leštidla na boty. Nuzné prostředí ho v dospělosti inspirovalo k literární tvorbě.

Začínal jako autor příběhů na pokračování, které by se daly přirovnat k dnešním nekonečným seriálům. Teprve když měla série u čtenářů úspěch, mohla vyjít jako ucelený román. Tak vznikla Kronika Pickwickova rodu nebo Oliver Twist.

Charles Dickens se stal nejvýznamnějším a nejpopulárnějším představitelem viktoriánského románu a jeho díla měla v oblibě i královna Viktorie, která dala jméno celé epoše. Tvorbu Charlese Dickense připomínal v letech 2007–2016 na jihu Anglie speciální zábavní park Dickens world.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související