Chata v trampské osadě u Okoře nám poskytla úžasnou volnost, říká Vítek Sázavský ze skupiny Nerez

23. červenec 2021

Muzikant Vítek Sázavský ze skupiny Nerez nikdy trampingu neholdoval. Přesto si před dvaceti lety koupil chatu v trampské osadě nedaleko hradu Okoře. A když byly jeho děti malé, dokonce tam pět let s manželkou žili přes celý rok. Kouzlo osady, kde nejsou mezi chatkami žádné ploty omezující volný pohyb a naopak dodnes fungují vřelé sousedské vztahy, se pro něj nevytratilo ani po letech.

Historii trampské osady zná Vítek Sázavský z vyprávění sousedů. „Osada na Okoři je možná jedna z prvních u nás. Vznikla už někdy v 30. letech minulého století. Nebyla tam tehdy samozřejmě ani voda, ani elektřina. Lidi tam jezdili odpočívat, dělat ohníčky, hrát na kytaru,“ popisuje Vítek Sázavský.

Nejhezčím okamžikem je podle něj v osadě chvíle, kdy se pomalu začne stmívat a někde v dálce se rozhoří ohníček a padne večerní melancholická nálada. „A člověk sedí venku před chatou a pije pivo nebo kafe a kouká se do té tmavnoucí zeleně. To funguje i dneska,“ usmívá se muzikant.

Obec Okoř je přitom maličká. Patří dokonce k nejmenším obcím, které mají svůj vlastní obecní úřad. Její dominantou je samozřejmě známá zřícenina hradu, který byl postaven pravděpodobně ve 13. století. „A váže se k němu i jedna perlička. Tak jako jsme si my koupili chatičku, tak si ve 14. století bohatý pražský měšťan František Rokycanský koupil hrad Okoř jako své letní sídlo, od těch urozených původních majitelů, kteří ho postavili,“ usmívá se Vítek Sázavský.

Z Okoře se podle jeho slov dá jít krásnou procházkou na Budeč, což je původní slovanské hradiště z 9. století. „Je to další významné místo naší historie, kde měli první Přemyslovci jedno ze svých sídel. Jde se k němu hezkým údolím, částečně lesem. Na Budči je rotunda a pár cedulí, kde se člověk dozví o tom místě víc.“

A kdo se vydá cestou směrem na Budeč, všimne si na trase i několika mlýnů. „Jsou tam tři nebo čtyři. Každý z nich má svoje kouzlo a svoji historii. Jsou to velkolepé stavby, ještě v tom prapůvodním stavu, které současní nebo nedávno minulí majitelé dokázali v různé míře zrenovovat,“ popisuje muzikant.

Jeden z nich stojí hned pod hradem, je doslova přilepený na hradby. „Nedávno ho koupili mladí podnikatelé z Kladna, byl v dost zdevastovaném stavu. A opravili ho velkolepě. Měli nejen peníze, ale taky vkus. A paní domu se navíc rozhodla oživit místní kulturní život a začala tam pořádat kulturní salóny. Což je naprosto skvělé,“ dodává Vítek Sázavský.

Proč svoji chatu v trampské osadě u Okoře miluje a jak souvisí s jeho muzikantskou tvorbou, se dozvíte při poslechu celého pořadu.

Spustit audio