Chceme lepší svět, říká aktivista Greenpeace

Téměř celý život zasvětil boji za záchranu naší planety. Málem při tom přišel o život. Rien Achtenberg byl jedním z těch, kteří na Rainbow Warrior, vlajkové lodi hnutí Greenpeace, zažil pumový útok.

„Byl to šok. Loď přijela ze Států na Nový Zéland do Aucklandu, abychom protestovali proti jaderným zkouškám na atole Muroroa,“ vypráví Rien Achtenberg. Vrací se k událostem z července roku 1985. Tehdy už Novozélanďan pocházející z Amsterodamu pracoval pro Greenpeace třináct let.

„Seděli jsme v kajutě, pili kafe, pivo a najednou výbuch. Loď začala hořet. A za pár minut další exploze. Celé to trvalo nějakých 10 až 15 minut, pak začala do lodi téct voda. Náš fotograf byl v době útoku v podpalubí,“ vzpomíná na svého kolegu.

Ten za snahu zdokumentovat útok zaplatil životem. Fotografie zničené lodi však obletěly svět.

Nakonec se ukázalo, že za útokem na Rainbow Warrior stála francouzská tajná služba. „Policie výbuch vyšetřovala. Oba agenti dokonce skončili ve vězení, ale brzy byli zase na svobodě,“ přibližuje Rien Achtenberg.

Po děsivém zážitku nějaký čas pracoval jako koordinátor v kanceláři. „Zpět, na Rainbow Warrior 2, jsem se vrátil v roce 1991. Plul jsem také na Esperanze, Belluze, zkrátka na všech lodích Greenpeace,“ upozorňuje.

Rien Achtenberg se přijel podívat na novou loď

Ochrana planety, nebo ekoterorismus?

Dalšího Duhového bojovníka si Greenpeace pořídilo za peníze, které jim po prohrané arbitráži musela zaplatit francouzská vláda. Na vodu vyplul v den čtvrtého výročí útoku. Stejně jako jeho předchůdce se zapojil do boje proti jaderným testům a stále častěji i proti dopadům globálního oteplování.

Dobrou náladu, odvahu, chuť do práce, víru v budoucnost země a přesvědčení, že lze planetu chránit – to všechno musí mít podle německého koordinátora Greenpeace Christiana Bussaua člověk, který chce pro hnutí pracovat. Dnes dvaašedesátiletý Rien tyto vlastnosti nepochybně má. Boji za záchranu planety věnoval celý svůj život.

Aktivity Greenpeace přesto mnozí označují za kontroverzní. Někteří dokonce mluví o ekoterorismu.

„Lidé mají zažito, že jsme příliš agresivní v boji proti japonským lovcům velryb. Snažíme se však upozornit na problémy,“ tvrdí Rien.

Ukázat lidem nové možnosti

V zemích, jako je Česko, Polsko nebo Maďarsko, podle něj lidé teprve začínají vnímat problémy, které přinášejí změny klimatu, nebo nebezpečí, které představují geneticky modifikované potraviny.

Členové Greenpeace jsou připraveni k vyplutí

„Třeba v Maďarsku a Rumunsku upozorňujeme na toxické znečištění Dunaje. Snažíme se upozornit, že existují čistější technologie. To je náš cíl – ukázat lidem, že možnosti tu jsou. Že můžeme tlačit na vlády a velké podniky, aby skoncovaly s praktikami, které znečišťují naši planetu. Nikdo nechce pít vodu, aby z ní onemocněl. To přece není terorismus. Chceme lepší svět,“ brání 62letý aktivista činnost Greenpeace.

Sloužit tomuto boji má i nový Duhový bojovník, nový Rainbow Warrior. Křest vlajkové lodi si nemohl nechat ujít ani Rien Achtenberg.

„Před pěti lety jsem s plavbou po mořích skončil, je to těžká práce,“ hodnotí. Ale boj v duhových barvách hodlá vést do konce života.


Zvětšit mapu: z Amsterdamu vyplouvá už třetí Duhový bojovník

autor: kls
Spustit audio