Chceme udržovat původní biotopy, říká bývalý strojař, který se stal pasáčkem ovcí v Liptově

Valaška je tenká lehká dlouhá sekera. Nejslavnější valašku nosil Juraj Jánošík, podle legendy byla kouzelná. My se ale budeme bavit o úplně jiné valašce. I když pochází ze stejného kraje, nejde o nástroj, ale zvíře. Na Liptově, kam se za ní podíváme, se totiž snaží zachránit ovečky valašky.

Slyšíte sílící zvonečky? To se k nám přibližuje stádo několika desítek oveček valašek na pokyn jejich chovatele Petra Kompiše.

Ani pro mléko, ani pro vlnu

Valaška má na rozdíl od běžných druhů rohy, proto má opatrnost. Jde o původní plemeno z oblasti Karpat. Od klasických ovcí se liší nejen tím, že každá vypadá jinak – nemají jednotnou barvu, srst ani tvar rohů. Ale mají jednotnou a bohatou historii, vyšlechtily se v rámci valašské kolonizace. A Petr Kompiš říká, že mají trojí užití: maso, mléko, vlna. Ale ani jedno nedělají dobře…

Valašky jsou původní plemeno z oblasti Karpat. Od klasických ovcí se liší nejen tím, že každá vypadá jinak

Dokáže přežít v nejtěžších vysokohorských podmínkách, pro takové nejsou jiná plemena vhodná, mají s tím problém. A valašky na přežití spotřebují hodně energie a tím méně je z nich užitku. Třeba vlna je hrubší, nepříjemná,“ vysvětluje.

Konkrétně v Čutkovské dolině chovají valašky, aby pokračovaly v tradici a také proto, aby spásaly hornaté kopce a oblíbenou přírodní destinaci tak udržovaly.

Návrat k původnímu životu

Čtěte také

Chceme udržovat původní biotopy. Louky by zarostly, kdyby se nespásaly. Věřím, že se časem ukáže, v čem je skutečný význam. Asi zachraňujeme něco, o čem zatím pořádně nevíme,“ směje se.

Petr Kompiš je zaměstnancem Koliby u dobrého pastýře, která se snaží právě přibližovat historické tradice. Takže tam potkáte třeba slovenského čuvače – psí plemeno vycvičené pro hlídání majetku a stád ovcí a velmi účinné proti medvědům.

Raději mezi zvířaty, než vyjednávat s lidmi

Všechna hospodářská zvířata jsou tady vybrána dle toho, jak je používali pastýři. Tedy ne pro svou momentální efektivitu, ale aby kopírovala historii, jako třeba místní kravka Malina, slepičky nebo prasata.

Petr Kompiš se o ně o všechny stará a má je moc rád. Netají se ale tím, že nejblíž k jeho srdci mají právě ovečky valašky, kvůli kterým zanechal i vystudované strojařiny. Trávit dny na pastvě se zvířaty je podle něj mnohem příjemnější než vyjednávat s lidmi.

Při pohledech do krajiny se nelze divit, že Petr Kompiš raději pase ovce, než aby pracoval s lidmi
Spustit audio

Související