Chcete začít s včelařením? Jaro je ideální čas

3. duben 2024

Právě nyní začíná včelařská sezona. Je to zároveň ideální čas zakoupit si potřebné vybavení a začít s chovem včel. Pořídit si včelstvo je ale zodpovědnost, proto by každý začátečník měl nejdříve získat informace o včelách i povinnostech včelaře v rámci včelařského roku. Kvalitní med i péče o včely za to stojí.

Před pořízením včelstva je nutné najít pro včely vhodné místo tak, aby byla zaručena bezpečnost lidí v okolí i samotných včel. Měli bychom zavčas myslet i na alergiky, třeba přímo v naší rodině.

Pro včely můžeme připravit jednotlivé úly, které volně umístíme do přírody na podstavec, aby včely nebyly na zemi, a zatížíme stříšku proti větru. Možnost je také pořídit včelám přístřeší. To je vhodné pro včelaře, kteří chtějí své včely i pozorovat a chtějí mít zázemí pro přípravu medu po ruce.

Včely je možné dát v zahradě do nově postaveného samotného včelína nebo včelín vybudovat přímo jako součást chaty. Je dobré, když tam včelař má zázemí, například pro vytáčení medu. Je ale nutné počítat s tím, že pokud si včely pořídíme nyní, med budeme mít až další sezonu.

Včelař a jeho včely

Pořízením včel včelaři začínají i povinnosti

Právě na jaře je možné získat včely od některého ze zkušených včelařů, který připraví ke koupi oddělek. Případně si počkáte, až se včely začnou rojit, a můžete si pak od včelaře odnést celý roj. V tomto případě bývá tradice, že zkušený včelař dává nový roj začínajícímu včelaři zdarma. Je potřeba si také zavčas pořídit vybavení na včely – rámečky, přístroje na výrobu medu i ochranné pomůcky. Ty se hodí především začátečníkům a je nutné, aby si včelař chránil alespoň hlavu.

Na jaře je snadné se o roj včel starat. V květnu mají ve svých medných váčcích velké množství medu a stačí jim pouze vhodný příbytek. Povinnosti ale začnou velmi rychle. Včelař by měl dodržovat veterinární i hygienické předpisy a nezapomínat na každoroční povinné hlášení včel vždy k 1. září. Každý začátečník se může obrátit s žádostí o radu na Český svaz včelařů. Během včelařského roku je nutné dodržovat včelařská zootechnická opatření.

Včely

Hlídejte si signální rostlinu

Včelařský rok má 7 období, jejichž začátek udává signální rostlina. V každém z těchto období má včelař jiné povinnosti. Jednou z prvních věcí, které musí udělat, je připravit včelám napáječku s vodou. Včely si totiž nejsou schopné vodu uchovávat, a musí tak mít vodu v blízkosti.

Včelař musí také vědět, kdy včely rozšiřovat a kdy je nakrmit. Například na podzim je nutné včelám dodat zásoby cukru. 

Na jaře je také zvýšená pravděpodobnost, že se dostanete do blízkosti rojících se včel. Ačkoliv se můžete i oprávněně polekat, včely v tomto stavu rojení nejsou agresivní. Jsou těžké, nasáté medem, a pokud je nedráždíte, neublíží. Ze všeho nejdříve volejte na pomoc nejbližšího včelaře, který včely může zachránit. V případě hrozícího nebezpečí již kontaktujte hasiče.

Spustit audio