Chci, aby naše koblihy dělaly lidem radost, říká majitel veganské koblihárny Ondřej Rakušan

25. únor 2022
Ve vlastní šťávě

S vrcholícím masopustem je ideální čas na průzkum koblihového trhu. Před několika lety začal v Praze boom donutáren, který postupem času trochu opadl, některé se ale drží i nadále. Spolu s Ondřejem Rakušanem z pekárny Blue Vegan Pig Shop jsme proto probrali, co stálo za nápadem založení obchodu i jak vyrábí lahodné krémy do koblih.

Obchod a pekárna Blue Vegan Pig Shop funguje už od roku 2017. Podnik založila Markéta Rakušanová s Kamilou Lindovou po úspěchu veganských koblížků na Náplavce, kde se konala každoroční Veggie náplavka. „Markéta tam měla vlastní stánek, lidem to hrozně chutnalo a byl o to zájem, tak si s kamarádkou řekly, že otevřou obchod – a ono to dopadlo,“ vypráví Rakušan.

Koblížky z Blue Vegan Pig Shopu

Otevřít obchod není až tak složité. Mnohem těžší je ale samotné donuty vyrábět a prostor pro jejich výrobu udržet, a tak dlouhá léta pekárna fungovala po sdílených provozech. Za největší úspěch považuju vybudování vlastní kuchyně. Jezdil jsem třeba do Chuchle, do Řep nebo do Braníku, za těch pět let jsme vystřídali různé kuchyně. Podobný režim je sice pro provozovatele dost náročný co do času, který se stráví na cestách, ale zase na začátek uspoří alespoň nějaké finance.

Kamila po čase koblihárnu opustila a majitelka Markéta se zas později začala věnovat spíše rodině, zato se přidal právě Ondřej, který už zkušenost s veganským vařením i těstem měl, i když trochu jinou  v Liberci pracoval v mikropizzerii. Tu pizzu jsem dělal sám, bylo to takový dobrodružství, že jsem udělal pizzu a pak jsem si ji sám rozvezl, nebyla tam taková poptávka. Tady je to úplně něco jiného, už produktem. Taky vstávám zhruba v půl páté.

Ačkoli třeba klasická třená těsta stojí na vejcích a dobře vyšlehaném tuku, u kynutých těst drží strukturu hlavně sama pšeničná mouka, a tak se člověk musí soustředit hlavně na život droždí v něm a jeho ukočírování. Pravá zábava přichází hlavně u náplní. Základem našich náplní je pudingový krém, na tom to stojí. K základu z bio sójového mléka, škrobu a veganského másla pak podle potřeby přijde navíc karamel, vanilka, čokoláda nebo třeba kokos a kořeněné sušenky.

Po pěti letech se povedlo výrobu přesunout do původního obchodu a ten zas posunout z vedlejší ulice na hlavní, tedy Francouzskou, a zdá se, že mají Rakušanovi na chvíli splněno. Moc rádi bychom vytvořili místa na sezení a vytvořili z toho takovou kavárnu. Nebo udělali něco slaného, třeba quiche. A samozřejmě, aby koblížky někomu udělaly lepší náladu, aniž by přitom bylo potřeba využívat živočišných produktů.

Na čem je nejlepší koblihy smažit a co je tajemstvím dobré bílé čokolády? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.