Chci zjistit něco o válce na Ukrajině. Kde najít pravdu a můžu věřit youtuberům?

28. únor 2022

Valí se na vás zprávy o situaci na Ukrajině?  Proč kolem ní vznikají fake news a proč neustupovat lžím?

Členové Dismanova rozhlasového dětského souboru jsou děti jako vy. Zajímá je, co se děje ve světě kolem nich. Rozhodli se, že když narazí na něco, co jim není úplně jasné, vypátrají i pro vás odpovědi.

Jedenáctiletá Johana se třeba rozhodla zjistit něco o tom, co se teď na nás valí ze všech stran z televize i sociálních sítích. O ruském útoku na Ukrajinu.

Když si poslechnete audio rozhovory v článku, uslyšíte například i tohle:

  • Proč se o jedné události objevují různé zprávy, které si odporují.
  • Kde se dají najít pravdivé informace.
  • Může i oblíbený youtuber a influencer šířit fake news?
  • Má každý právo na názor, i když neříká pravdu?
  • Proč odmítat sledování videí z války na sociálních sítích.
  • Jak se teď bavit s kamarády z Ukrajiny nebo Ruska.
Johanka z Dismanova souboru s novinářkou Alicí Němcovou Tejkalovou

Kde mi řeknou pravdu?

Alice Johance i ostatním dětem doporučila hledat informace tam, kde na nich pracuje spousta lidí, která ověřuje, jestli jsou pravdivé. Tedy třeba ve vysílání České televize a Českého rozhlasu. Pokud vám ale jejich zprávy pro dospělé přijdou složité, zkuste si naladit zprávičky na Déčku České televize.

Tahle média jsou veřejná a nezávislá. To znamená, že je nemůže nikdo ovlivňovat a nutit je, aby říkala, co on chce. Ne ve všech zemích to tak mají. V některých státech média vysílají jen to, co si přeje vláda nebo vůdce země a jiné informace občané nedostávají. To proto, aby uvěřili i lžím. U nás to tak naštěstí není.

Můžu věřit youtuberům a influencerům?

Čtěte také

Oblíbení youtubeři a influenceři se sice k válce na Ukrajině a dalším věcem taky vyjadřují, ale podle Alice si nemůžete si být jistí, jestli náhodou taky nenaletěli na nějaký hoax nebo dezinformaci. Nejsou to většinou novináři a odborníci, a tak danému tématu nemusí rozumět o nic víc, než vy.

Je tedy důležité si radši zásadní informace ověřit právě u nezávislých médií. Proč by vůbec o válce někdo lhal? Poslechněte si audio s rozhovorem, které najdete na začátku tohohle článku.

Jak se chovat ke kamarádům z Ukrajiny a Ruska?

Nejste si jistí, co teď asi přožívají vaši kamarádi z Ukrajiny nebo Ruska? Jak s nimi mluvit a jak se k nim chovat? Matěj a Honza z Dismančat se zeptali psycholožky Gabriely Dymešové a vy si to můžete poslechnout v jejich reportáži.

Je v pořádku, když má na válku každý svůj názor?

Co když ale váš kamarád tvrdí něco jiného, než je v ověřených zprávách? Co když říká, že v Rusku se o válce povídá něco jiného než u nás a že třeba ani žádná válka není? Máte mu ustoupit a spokojit se s tím, že každý se na to může dívat různě? 

Alice si to nemyslí: „Neměli bychom se kvůli tomu napořád rozhádat, protože tím ty lidi stejně jenom ztratíme. Ale trvat si na svém, když ctíme fakta, je správné. Protože říkat si, že každý má právo na interpretaci a na názor, není pravda,“ říká. „Rusko se teď dopustilo velmi nepřátelského a agresivního jednání,“ vysvětluje Alice.

Fakta jsou zkrátka fakta. Alice to přirovnala k tomu, když by někdo o růžové říkal, že je to zelená jen kvůli tomu, že mu to někdo jiný nasadil do hlavy a on tomu uvěřil. Taky mu přece nedáte za pravdu a budete se mu to třeba i snažit vysvětlit, i když to bude těžké. Rozhodně byste ho ale kvůli tomu neměli začít nenávidět. 

Proč se nedívat na videa z války na sociálních sítích? Jak se bavit s kamarády z Ruska, kteří tvrdí, že za válku Rusko nemůže? Poslechněte si oba rozhovory v tomto článku.

autoři: Josef Kaňka , kpe
Spustit audio

Související