Chemikálie z šamponu proti lupům rakovinu nezpůsobuje. Látka samotná ale vzbuzuje jiné obavy

11. říjen 2021

Posluchačka užívá speciální kosmetiku proti lupům, která jako účinnou látku obsahuje chemikálii zvanou pyrithion zinku. Byla varována, že prý tato látka byla nedávno označena jako karcinogen. Ráda by věděla, jestli je zmíněná složka výrobku skutečně nebezpečná.

Pyrithion zinku (pyrithion zinečnatý; ZPT) je průmyslová chemikálie, které se v Evropě spotřebují každoročně tisíce tun a která je schopná bránit množení mikroorganismů. Proto se používá v medicíně, ale také jako dezinfekční činidlo, součást nátěrových hmot proti řasám nebo plísním, přísada do plastů a gumy, prostředek pro ochranu vláken nebo kůže, jako antimikrobiální přípravek na bavlněné a polyesterové textilie.

MUDr. Miroslav Šuta

Najdeme ho jako konzervační činidlo v kosmetice nebo jako součást krémů či šamponů proti lupům. Setkat se s ním ale můžeme i v kuchyni, protože někteří výrobci ho používají pro antibakteriální impregnaci houbiček na mytí.

Nakolik (ne)bezpečný je ZPT?

Ve větších dávkách je pyrithion zinku toxický při požití a jeho vdechnutí může být smrtelné. Při delším nebo opakovaném vystavení může vést k poškození některých orgánů, může způsobit také vážné poškození očí. Bohužel je dlouhodobě velmi toxický pro vodní živočichy, a proto je klasifikován jako látka nebezpečná pro životní prostředí.

V pokusech na zvířatech se ukázalo, že může narušovat vývoj nervového systému mláďat, a proto je Evropskou agenturou pro chemické látky (ECHA) klasifikován jako látka narušující reprodukci (reprotoxická).

Je bezpečný v šamponech proti lupům? A hrozí rakovina, nebo ne?

Právě vzhledem k výsledkům laboratorních pokusů se zvířaty požádala švédská agentura pro chemické látky evropský Vědecký výbor pro bezpečnost spotřebitele (SCCS), aby prozkoumal, zda je bezpečné použití ZPT v šamponech proti lupům. Výbor zveřejnil své hodnocení v březnu 2020 a došel k závěru, že je pro spotřebitele bezpečné užívat ZPT ve vlasových šamponech proti lupům, a to v koncentraci menší než 1%, pokud se šampón z vlasů a z pokožky řádně oplachuje.

Ani evropský vědecký výbor ani žádná jiná relevantní odborná instituce neřadí ZPT mezi karcinogeny. Patrně došlo ke zmatení pojmů v souvislosti s tím, že existuje kategorie nebezpečných látek, která se označuje zkratkou CMR, do které byl pyrithion zinku nedávno zařazen. Ne ale proto, že by byl karcinogenní (C), ale protože je hodnocen jako toxický pro reprodukci (R).

Co jsou lupy a jak vznikají?

Jako lupy se označuje stav, kdy se na vlasaté části hlavy tvoří drobné a jemné, suché olupující se šupinky, které ulpívají na vlasech a padají na ramena nebo záda. Příčina jejich vzniku nebyla dlouhou dobu jasná. Dnes jsou považovány obvykle za mírnější stadium tzv. seboroické dermatitidy. Zatímco při lupech bývá pokožka hlavy spíše suchá, případně svědící či podrážděná, seboroická dermatitida se projevuje tvorbou mastných žlutých vloček, případně krust, které na pokožce ulpívají.

Za faktor spojující oba problémy je dnes považována jedna z kvasinek rodu Malassezia (dříve označovaná jako Pityrosporum ovale). Tato kvasinka zpracovává látky tukové povahy na pokožce hlavy pocházející z kožního mazu. A patrně v důsledku reakcí buněk pokožky na látky vzniklé činností této kvasinky dochází v mírnější variantě k tvorbě lupů, ve vážnější variantě k seboroické dermatitidě.

Čtěte také

Volně prodejných přípravků proti lupům je dnes na trhu celá řada a liší se tím, které účinné látky využívají. Jde například o klimbazol, ketakonazol nebo kyselinu salicylovou, ale i u těchto látek se prověřují možné nežádoucí účinky. V poslední době řada výrobců kosmetiky nahradila ZPT látkou označovanou jako actopirax.

Určitou roli při omezení tvorby lupů může hrát také úprava životního stylu, zahrnující omezení stresové zátěže a snížení příjmu sacharidů.

autoři: Miroslav Šuta , Vladimír Šťovíček | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.