Chicago pošesté v historii vybojovalo Stanley cup, sérii s Tampou vyhrálo 4:2

16. červen 2015

Vítězstvím Chicaga 2:0 nad Tampou Bay skončilo šesté finále hokejové NHL a tím i celá 97. sezona, protože Blackhawks vyhráli sérii 4:2 na utkání, a získali tak Stanley Cup. Potřetí za posledních šest let a celkem pošesté ve své historii.

Tampa měla navrch zhruba v první polovině utkání, pak udeřilo domácí Chigaco a situace se obrátila.

Za Tampu Bay nastoupil Kučerov, který se v minulém zápase zranil, ale sólo nájezd ve 3. minutě neproměnil.

Hráli také oba Češi v dresu Tampy. Ondřej Palát se zapsal jen vyloučením v konci druhé třetiny, Andrej Šustr byl na ledě při prvním inkasovaném gólu.

Stalo se tak v 18. minutě druhé třetiny – kanadský obránce Chicaga Duncan Keith se ocitl sám před gólmanem Bishopem, ten levým betonem napoprvé vyrazil, ale Keith se dostal k dorážce, puk zvednul a skóroval. Druhou branku přidal ve 14. minutě třetí třetiny Patrick Kane.

Titul získalo Chicago doma. Po 77 letech

Finálová série přinesla i několik zajímavostí. Tento jediný zápas vyhrál jeden z týmů o dva góly – jinak to bylo o jeden, byť se ani jednou neprodlužovalo.

Chicago také vybojovalo poslední zápas potřebný k zisku Stanley Cupu na domácím ledě. Stalo se tak poprvé od roku 1938, kdy vyhrálo nad Torontem. Stanley Cup sice od té doby hráči získali, pokaždé ale díky rozhodující výhře na ledě soupeře.

Po kapitánovi domácích Jonathanu Toewsovi zvedl Stanley Cup nad hlavu čtyřicetiletý finský obránce Kimmo Timonen, který po svém prvním vítězství v NHL ukončil kariéru. V zámořské soutěži hrál 16 let.

„Jsem připravený skončit. Byla to dlouhá cesta, spousta zápasů, hodně bitev. Hrál jsem v Nashvillu, Philadeplhii a tady. Až teď mám pohár. Jsem opravdu šťastný a loučím se jako vítěz Stanley Cupu,“ svěřil se.

Čtěte také

Stanley Cup dorazí do Čech

K zisku Stanley Cupu přispěl také obránce Michal Rozsíval, který play-off nedohrál kvůli zraněnému kotníku. Pohár tak zavítá i do Čech.

Rozsíval jako osmý český hokejista získal v zámořské soutěži už druhý titul, a zařadil se tak po bok Petra Sýkory, Dominika Haška, Patrika Eliáše, Bobbyho Holíka, Jaromíra Jágra a Jiřího Hrdiny s Jaroslavem Pouzarem. Hrdina s Pouzarem mají v nejslavnější lize světa dokonce tři tituly.


Tampa měla letos velice mladý tým. Hráči byli podle kouče Jona Coopera několik desítek minut po konci sezony zdrcení.

„Kluky to bolí, jsou zlomení, zdrcení. Je velice těžké se na ně teď dívat, protože to opravdu bolí. Možná si za pár týdnů řekneme, že to byla úspěšná sezona, ale teď to nejde. Je to prostě těžké,“ smutnil.

V Chicagu propukly po vítězství domácího týmu nadšené oslavy. Tisíce hokejových fanoušků, kteří na zápas přišli i přes varování před tornády a záplavami, tancovaly po zápase v ulicích a oslavovaly vítězství Blackhawks.

Fanoušci Chicaga slaví zisk Stanley Cupu

Finále play off NHL - 6. zápas:
Chicago Blackhawks - Tampa Bay Lightning 2:0 (0:0, 1:0, 1:0)
Branky a nahrávky: 38. Keith (P. Kane, B. Richards), 55. P. Kane (B. Richards, Saad). Rozhodčí: O'Halloran, Sutherland - Heyer, Racicot. Vyloučení: 1:3. Bez využití. Střely na branku: 32:25. Diváci: 22 424. Hvězdy zápasu: 1. Keith, 2. Crawford, 3. Hjalmarsson (všichni Chicago). Konečný stav série: 4:2.

autoři: kyk , lek , špo , sib
Spustit audio