Chladné a deštivé počasí brání včelám létat. Květnový med pravděpodobně téměř nebude

20. květen 2021 11:45

Letošní chladné a deštivé jarní počasí působí problémy včelám a tím i včelařům. Včely z úlů vylétají jenom na krátkou dobu a snůška proto stačí hlavně pro jejich potřebu. Květnového medu pro spotřebitele bude velmi málo.

"Vidět letos včely na rozkvetlých ovocných stromech je vzácnost, protože počasí jim nedovoluje, aby pracovaly od slunka do slunka. Většinou pracují jenom odpoledne, jednu až dvě hodiny, když se trochu oteplí, a to jenom v bezprostřední blízkosti stanoviště. Včely jsou sice pilné, ale jenom po tu dobu, kterou jim dovolí počasí," vysvětluje místopředseda Českého svazu včelařů Miloslav Peroutka.

Včelař z Miřetic Jan Lalouček

Podle včelaře proto květnového medu moc nebude. "V současné době si včely donesou tak akorát pro sebe. Nevypadá to, že by pro nás jako pro včelaře a případně konzumenty něco zbylo. Včely to budou spotřebovávat pro sebe," doplňuje Milan Peroutka.

Jeho slova potvrzuje při aktuální kontrole úlu i včelař Jan Lalouček z Miřetic. "Vidíme to tady i na tom včelstvu, že není v takové síle, v jaké by mělo být."

autoři: Věra Hájková , JMys | zdroj: ČTK
Spustit audio