Chobotnice s dvojitou mašlí. Zlatá stuha 2023 pro dětské knihy ocenila originalitu a vtip, hravost i poučení

23. květen 2023

Celostátní ocenění Zlatá stuha vyzdvihuje autory v oblasti knižní tvorby pro děti a mládež z hlediska literárního i výtvarného a stranou nezůstává ani překlad. Jak po vizuální tak po obsahové stránce ve 31. ročníku bodovala Magdalena Rutová a její veselá velkoformátová kniha Já, chobotnice. 

Magdalena Rutová: Já, chobotnice

Porotci letos volili z více než 230 přihlášených titulů, které hodnotili z pohledu literárního i výtvarného; svou kategorii má i komiks, jež kombinuje obojí, a vybíraly se i nejlepší překlady. Zároveň byly uděleny zvláštní ceny za nakladatelský počin, které získalo nakladatelství 65. pole za Všeobecnou deklaraci lidských práv v povídkách, ilustracích a rozhovorech i nakladatelství Kher za titul Povídání u povidel a soustavnou nakladatelskou práci. Ocenění za významný přínos literatuře pro děti a mládež obdržel ilustrátor Jindra Čapek, jehož typické miniaturní tahy štětcem uhranuly nejen české, ale i světové čtenářstvo.

Hlavonožec fascinovaný lidstvem

„Příběh nevelký rozsahem, ale rozměrný formátem a znamenitý obsahem je napsán a namalován s odzbrojujícím humorem, lehce a chytře… Díky velkorysému pojetí se Magdaleně Rutové podařilo v barevně kultivovaných ilustracích nabídnout dětem nepřeberné množství podrobností. V koncepční spolupráci s grafikem vznikla kniha neméně vstřícná i k dospělým čtenářům,“ uvedla porota o publikaci Já, chobotnice, kterou Magdalena Rutová napsala i ilustrovala, za což byla oceněna v literární části jako nejlepší beletrie pro děti i coby výtvarný počin roku. Kromě ní ovšem zazářilo i množství dalších rozmanitých titulů. 

Kdo láká k dotyku?

Čtěte také

Některé z nich se objevily už mezi laureáty nebo nominovanými jiných cen, třeba Kateřina Čupová a její Hrnečku vař (Zlatá stuha v kategorii komiks, ocenění Muriel v kategorii pro děti a mládež), František Tichý s Rekrutem 244 (Zlatá stuha v kategorii beletrie pro mládež, nominace na cenu Magnesia Litera za knihu pro děti a mládež) nebo Mojenka Olgy Stehlíkové a Andrey Tachezy (Zlatá stuha za výtvarnou stránku beletrie pro mládež, longlist Magnesie Litery). Zviditelnění se ale dostalo i působivému přiblížení života primátů OPI Heleny Dvorské, které bylo oceněno coby nejlepší literatura faktu pro děti a mládež, nebo knížce Nitka a zatoulaný knoflíček, jíž výtvarná porota ocenila za netradiční, inspirativní techniku výšivky kombinovanou s koláží, která „doslova láká k dotyku už od předsádky“. Takový popis by se dal vztáhnout i na velkoryse komponovanou autorskou knihu o hudebním skladateli Smetana od Veroniky Bílkové, jíž porota pochválila, že „svojí unikátní, razantní technikou špachtlové malby otevřela cestu novému stylu ilustrace“, za což ji odměnila vavříny ve výtvarné kategorii literatury faktu.

ZLATÁ STUHA 2023

LITERÁRNÍ ČÁST 

  • BELETRIE PRO DĚTI: Magdalena Rutová ‒ JÁ, CHOBOTNICE (Baobab)
  • BELETRIE PRO MLÁDEŽ: František Tichý ‒ REKRUT 244 (Baobab)
  • LITERATURA FAKTU PRO DĚTI A MLÁDEŽ: Eva Horská ‒ OPI (Albatros)

VÝTVARNÁ ČÁST 

  • BELETRIE PRO DĚTI: ilustrátorka Eva Volfová / autorka Tereza Horváthová ‒ NITKA A ZATOULANÝ KNOFLÍČEK (Baobab)
  • BELETRIE PRO MLÁDEŽ: ilustrátorka Andrea Tachezy / autorka Olga Stehlíková ‒ MOJENKA (Host)
  • LITERATURA FAKTU PRO DĚTI A MLÁDEŽ: autorka a ilustrátorka Veronika Bílková ‒ SMETANA (Verzone)
  • VÝTVARNÝ POČIN ROKU: autorka a ilustrátorka: Magdalena Rutová ‒ JÁ, CHOBOTNICE (Baobab)

PŘEKLAD

  • BELETRIE PRO DĚTI: překlad z litevštiny Věra Kociánová / autorka Jurga Vile ‒ SIBIŘSKÉ HAIKU (Argo)
  • BELETRIE PRO MLÁDEŽ: překlad z angličtiny Jana Kunová / autor Xiran Jay Zhao ‒ ŽELEZNÁ VDOVA (Yoli)
  • LITERATURA FAKTU PRO DĚTI A MLÁDEŽ: překlad z italštiny: Jan Ctibor / autor Gianumberto Accinelli ‒ POD HLADINU (Portál)
  • PŘEKLAD KOMIKSU: překlad z angličtiny Lenka Bukovská / autorka Vera Brosgolová ‒ BUĎ PŘIPRAVENA (Paseka)

KOMIKS: Kateřina Čupová ‒ HRNEČKU, VAŘ! (Argo)

NAKLADATELSKÝ POČIN: 

  • Nakladatelství 65. pole za knihu DEKLARACE: Všeobecná deklarace lidských práv v povídkách, ilustracích a rozhovorech 
  • Nakladatelství KHER za titul POVÍDÁNÍ U POVIDEL a soustavnou nakladatelskou práci

CENA ZA VÝZNAMNÝ PŘÍNOS LITERATUŘE PRO DĚTI A MLÁDEŽ: ilustrátor Jindra Čapek

Spustit audio

Související