Chorvatsko čelí invazi černých vdov

19. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

Vlk u Splitu zadávil dvě kozy, k útoku došlo pár set metrů od domu. Chorvatsko zaplavují černé vdovy. Chorvatští maturanti se ve Španělsku zřejmě nakazili prasečí chřipkou. V Pule začíná filmový festival.

Chorvatský premiér Stipe Mesič prohlásil, že by se ekonomika země měla nehledě na recesi orientovat na rozvoj. V souvislosti se vstupem Chorvatska do Evropské unie řekl, že se země bude chovat, jako by už byla členem Unie, přestože jejímu členství brání Slovinsko. Chorvatský premiér to prohlásil během dnešních oslav výročí města Metkovič.

Vlk zadávil v nedeli ráno dvě kozy v Dicmu u Splitu. Útoky vlků nejsou v této oblasti ničím výjimečným, píše deník Slobodná Dalmacija, ale nestává se často, aby vlk zardousil zvířata jen 300 metrů od domu, jak se stalo nyní.

Chorvaté bojují s invazí černých vdov. Naposledy se jedovatý pavouk objevil v Polači u Zadaru. Farmář tam při kupení sena objevil asi 35 černých pavouků s červenými skvrnami na těle. Všechny ubil kleštěmi, píší chorvatská média. Před dvěma týdny kousla černá vdova 19letého chlapce. Ročně evidují chorvatští lékaři asi pět kousnutí tímto pavoukem. Zdravým lidem není kousnutí nebezpečné, i když způsobuje velké bolesti, lidi s nemocným srdcem ale může stát setkání s černou vdovou život.

U Šibeniku na odpočivadle Krk včera zastavily tři autobusy se 140 chorvatskými studenty, z nichž někteří měli příznaky prasečí chřipky. Čerství maturanti se vraceli z výletu ve Španělsku a u devíti z nich se během cesty objevily příznaky prasečí chřipky. Studentky z autobusu volaly svým rodičům a ptaly se, co mají dělat. Rodiče pak zalarmovali lékaře. Podle nich má devět studentů příznaky prasečí chřipky, až laboratorní testy ale ukážou, jestli skutečně mají nový typ nemoci.

V Pule začal 56. filmový festival. V římské aréně z prvního století se během následujícího týdne představí asi 40 filmů z Chorvatska a ciziny. Dnes od 21.30 je na programu premiéra chorvatského filmu Zagrebačske priče, Záhřebské povídky.

Bankovní kurzy:
Aktuální bankovní kurzy: za jedno euro vyplácí Splitska banka 7,28 kun, za 100 korun českých 27,10 kun.

Pohonné hmoty:
Ceny pohonných hmot zůstávají stejné. Eurosuper 95 zůstává u čerpacích stanic INA za 7,75 kun, eurodiesel za 6,95 kun.

Doprava:
Chorvatské dálnice a silnice jsou už dnes lépe průjezdné než včera. Hustější provoz je jen na A1 ze Záhřebu směrem na Split. A na A3 v úseku Bregana - Lipovač v obou směrech. Zesílený provoz je také na hraničních přechodech Macejl, Bregana a Kaštel, a to v obou směrech. Hraniční přechod Sveti Martina na Muri je uzavřen kvůli záplavám. Využijte tedy přechod Bukovina nebo Mursko Središče.

Počasí 20. července:
Zítra bude na celém jadranském pobřeží slunečno a teplo. Noční teploty 16 až 21 stupňů, denní 25 až 30 stupňů. Místy se může objevit slabá bura. Teplota moře nejčastěji 24 stupňů.

Jachtařům bude i nadále komplikovat plavbu neverin, bude mít sílu 30 až 40 uzlů, směr severozápadní.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu