Chorvatsko zaznamenalo už patnáctý případ prasečí chřipky

15. červenec 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku se objevil další případ prasečí chřipky - pacient se tentokrát poprvé nakazil doma, nikoliv v zahraničí. Vdova po generálu Titovi stráví léto na ostrovech Brijuni. Čtyři děti se v chorvatském bazénu přiotrávily chlórem.

Chorvatsko má první případ prasečí chřipky, kterou se nakazil pacient doma. Chorvatské ministerstvo zdravotnictví oznámilo, že nebezpečnou nemocí se nakazila matka od dcery, která si nemoc přivezla ze zahraničí. Chorvatsko mělo doposud 14 potvrzených případů prasečí chřipky, ale všichni pacienti se nakazili při cestách v zahraničí. První případ prašečí cřipky se v Chorvatsku objevil 3. července. Nakažená byla Rakušanka.

Jovanka Brozová, vdova po generálu Jozipu Titovi, možná stráví léto na ostrovech Brijuni. Titovu poslední ženu, která žije v Bělehradu, pozval na místo, kde míval její choť po tři desetiletí letní rezidenci, vlivný istrijský politik Ivan Jakovčic. Podle deníku Večernji list dostala manželka bývalého jugoslávského prezidenta pozvání na Brijuny už poněkolikáté, tentokrát je ale podle listu velmi pravděpodobné, že skutečně přijede.

Pokud bydlíte v Chorvatsku v hotelu skupiny Valamar, pak nezbývá než vám pogratulovat. Vybrali jste si hotel, který časopis specializovaný na cestování Zoover ohodnotil jako nejlepší ve městě. Konkrétně na svých internetových stránkách zmiňuje hotel Valamar Bellevue v Rabaci, Valamar Crystal v Poreči a Argosy v Dubrovníku.

Čtyři děti skončily v rukou lékařů, protože se přiotrávily chlórem v bazénu v autokempu Bijela Uvala v Poreči. O případu informuje deník Glas Istre. Podle něj byly děti převezeny do nemocice v Pule, tři z nich lékaři záhy pustili domů, čtvrté ještě musí podstoupit zdravotní testy.

Bankovní kurzy:
Zagrebačka banka prodá za jedno euro 7,28 kun, za 100 českých korun dá 28 kun.

Ceny benzínu a nafty:
U čerpacích stanic INA se ceny už třetí den nemění: Eurosuper 95 je za 7,65 kun, majitelé aut s dieselovými motory zaplatí za litr nejběžnější nafty 6,95 kun.

Doprava:
Pokud dnes ještě někam pojedete, pak byste měli projet všude bez větších problémů. Menší zdržení vás čeká jen v okolí turistických center, kde je provoz hustší. Horší zpráva pro řidiče, kteří pojedou po D1: v úsecích Grabovac-Korenica a Oštarski Stanovi až Rakovica se jezdí jen jedním jízdním pruhem.

Počasí 16. července:
I nadále slunečno, ve střední Dalmácii se ale může na některých místech objevit déšť. Teploty v noci 15 až 18 stupňů, denní 28 až 33 stupnů, v Dalmácii až 35 stupňů. Teplota moře se pohybuje kolem 25 stupňů, na Zadaru ovšem má moře až 28 stupňů.

Upozornění pro jachtaře: Nad Jadranem se vytvořil anticyklonální hřeben. Vítr povane severozápadní, který se pak změní na jihozápadní a bude vát do rychlosti 16 uzlů. Moře je na stupni jedna až dvě.

autor: dnv
Spustit audio

Více z pořadu