Chřipková epidemie

17. únor 2003
Vaše téma

Pravděpodobně, protože chřipková epidemie se šíří po území České republiky, my jsme dnes v našem vysílání prodiskutovali prevenci, průběh i možné následky chřipky a také komplikace tohoto onemocnění, které se často velmi podceňuje. Nejhorší situace k dnešku je na Liberecku, řekl Radiožurnálu hlavní hygienik České republiky Michael Vít. Následují kraje Olomoucký, Zlínský, Moravskoslezský a Jihomoravský.

Michael Vít: Nejzásadnější lokální epidemie jsou hlavně v okrese Uherské Hradiště, Frýdek Místek, Ostrava, Přerov a začíná se nám objevovat teď okres Zlín, kde za tento týden došlo k padesátiprocentnímu asi nárůstu. Začíná nám epidemie v okrese Jeseník. Ta situace vypadá tak, že podle dlouhodobých dat pravděpodobně ta epidemie ještě bude kulminovat, bude v této době asi vyšší než byla v tom samém období minulého roku.

Doktor Michael Vít řekl Radiožurnálu, že hygienici zaznamenali především chřipku typu A, ale v malých lokalitách se objevují i chřipky typu B.

Michael Vít: Znamená to to, že na chřipku A jsme určitým způsobem připraveni, ta se tu relativně pravidelně objevuje, na ty definované kmeny byla zavedena očkovací látka a určitou tu zraňující část populace jsme naočkovali. Proti typu B zatím očkování nebylo. Ten typ B se hlavně vyskytuje v takových malých lokálních epidemiích, nemá nějakou charakteristiku, že by se rozšiřoval celoplošně. Ale to onemocnění může být trošku obtížnější, závažnější než je to klasické, klasická epidemie áčkem.

Třeba, že je epidemie v plné síle, všichni lékaři skloňují slovo očkování ve všech pádech. Co si o tom myslí občané? Má očkování proti chřipce smysl?

Ukázka: Určitě to není špatná věc, ale nevim, jestli to má ten správný efekt. Protože, co mám pár známých, tak se očkovat nechali proti tý chřipce a stejně byli nemocní.

Myslím si, že to je zbytečný.

No asi je to dobrý, hlavně pro ty lidi třeba starší a nebo nemocný.

Letos poprvé proti chřipce.

Když to někdo potřebuje, tak jo, ale já jako netrpím ničím a nemám problémy s ničím.

Hlavní hygienik Michael Vít nehodnotí náhled obyvatel České republiky na očkování proti chřipce zrovna lichotivě. Dokonce řekl, že jde o přístup švejkovský.

Michael Vít: My jsme jeden ze států, který ještě má trošku takový český švejkovský přístup k očkování proti chřipce. Jsou země, kde ty vulnerabilní či-li ty skupiny obyvatel, kde se to u nich projevuje, více očkují. My jsme stát, kterej například tu zraňující skupinu na šedesáti pěti a starších lidí, kde se pak mohou vyskytovat následné sekundární komplikace, ať je to onemocnění kardiovaskulární, pneumonie nebo postižení vylučovacího systému, tak my máme pouze naočkováno pouze tři až pět procent populace. Jsou státy i evropské, které mají osmdesát až devadesát procent. Či-li já si myslím z mého hlediska, že bychom v budoucnosti u těchto relativně dobře preventabilních infekcí jsme se měli pokusit u populace o větší proočkovanost.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura. Texty neprocházejí korekturou.

autor: ehů
Spustit audio

Více z pořadu