Christopher Fry: Velice hojný Fénix. Komedie s Janem Hartlem, Martou Vančurovou a Taťjanou Medveckou

14. prosinec 2019

Známý příběh věrné vdovy z Efesu, která velmi překvapivým způsobem vyřeší zapeklité dilema a dokáže pravdu o životě vítězícím nad smrtí. Veršovanou poetickou komedii o věrnosti a lásce poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Christopher Fry ve své hře zpracovává historii věrné vdovy z Efesu, známou již od časů Aisopových a Petroniových. Naši posluchači ho možná znají právě z Felliniho zpracování Petroniova Satyrikonu. Groteskní příběh o vdově, která překvapivým způsobem dokáže pravdu o životě vítězícím nad smrtí, není tedy nový. Nová a překvapivá je básnická invence, košatost a barvitost jazyka a především míra jemné ironie, s jakou se příběhu Fry zmocnil.

Natáčení hry Pokušení svatého Vojtěcha, Jan Hartl

Inscenaci ve vynikajícím překladu Břetislava Hodka nastudoval režisér Ivan Chrzs Janem Hartlem, Martou Vančurovou a Taťjanou Medveckou v hlavních rolích.

Osoby a obsazení: Dynamene (Marta Vančurová), Doto (Taťjana Medvecká) a Tegeus-Chromis (Jan Hartl)

Překlad: Břetislav Hodek
Rozhlasová úprava a režie: Ivan Chrz
Hudba: Mario Messany
Dramaturgie: Jana Weberová

Natočeno v roce 1997.

Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.