Christopher Hampton: Nebezpečné vztahy

27. leden 2019

Markýza de Merteuil a vikomt de Valmont rozpoutají kvůli sázce hru intrik, která se stane osudnou řadě lidí v jejich okolí a především jim samotným. V hlavních rolích Valérie Zawadská a Vladimír Dlouhý. Poslouchejte do neděle 3. února 2019.

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly může najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

Dnes už světoznámou hru napsal Christopher Hampton na motivy francouzského románu v dopisech Choderlose de Laclos. Ne nadarmo byl Laclosův román pro řadu generací přímo iniciačním dílem. Ale zatímco originální román, složený ze 175 dopisů, vyvolal po zveřejnění skandál, Hamptonovo dramatické zpracování bylo oceněno londýnskými kritiky jako nejlepší hra roku 1985.

Komorní příběh se odehrává převážně v salónech a ložnicích francouzské aristokracie v době těsně před revolucí a je brilantním obrazem morálního rozkladu a zvráceného chápání libertinství. Krutost a rafinovanost machinací, které se skrývají za krajně elegantním kostýmem a uhlazenými způsoby, berou chvílemi člověku dech.

Účinkují: Boris Rösner, Valérie Zawadská, Helga Čočková, Anna Suchánková, Vladimír Dlouhý, Miroslav Středa, Jaroslava Adamová, Věra Hučínová, Ljuba Krbová, Matěj Hádek
Přeložili: Ladislav a Vladimíra Smočkovi
Hudba: Petr Mandel
Dramaturg: Pavel Minks
Rozhlasová úprava a režie: Dimitrij Dudík
Natočeno v roce 2001.

autor: Eva Vovesná
Spustit audio

Související