Chronickou migrénu provází až 15 záchvatů měsíčně. Lidé ji neléčí správně, upozorňuje zakladatelka pacientské organizace

26. listopad 2022

V Česku záchvaty migrény postihují několikrát ročně zhruba 1,5 milionu lidí. Ti s chronickou formou se s nimi mohou setkat až patnáctkrát do měsíce. Pacienti jsou často vystaveni bagatelizování nemoci, ačkoli do 19. století byla brána jako běžné onemocnění. „Kolem migrény se točí neuvěřitelné množství mýtů, například, že se máte napít nebo jít na procházku a ono to přejde,“ popisuje zakladatelka organizace Migréna-help Rýza Blažejovská. 

Vaše pacientská organizace je v Česku první takovou organizací, která pomáhá lidem s migrénou. Snažíte se, aby společnost byla více informovaná. Četla jsem, že vám jde i o to, aby daní lidé byli více odolní vůči tomu, co jim svět nastavuje. Jak se to daří?

Rýza Blažejovská, zakladatelka první pacientské organizace na pomoc osobám s migrénou v České republice

Velmi dobře. Dělám i pravidelné průzkumy mezi uživateli služeb Migréna-help, kde se jich ptám, jakým způsobem jsou pro ně přínosné. Ukazuje se, že odolnost či větší informovanost díky činnosti organizace skutečně mají. Jsou duševně stabilnější. Více se o sebe starají a už si nemyslí, že jsou nevýkonní a neschopní, když nezvládají své onemocnění.

O sobě jsem si to mnoho let myslela také. Byl to jeden z mých největších problémů spojených s migrénou. Člověk zažívá obrovské bolesti, je tím onemocněním zneschopněn a do toho se ještě sám lynčuje za to, že je nemocný.

Migréna stále patří mezi nejčastější neurologická onemocnění, v celé Evropě je podceňovaná. Pořád se mluví o tom, že je nedostatečně diagnostikována. Aktuálně za sebou máte odborný seminář o zlepšení dostupnosti léčby migrény v Česku. Kolik lidí zde má migrénu diagnostikovanou?

Odhaduje se, že lidí, kteří se se záchvaty setkávají alespoň několikrát do roka, je celkově zhruba 1,5 milionu, což je obrovské číslo. Pak je zde užší skupina asi 300 tisíc lidí, kteří se s onemocněním setkávají několikrát, přibližně čtyřikrát a více do měsíce, a 50 tisíc lidí má chronickou formu. Ta způsobuje více než čtrnáct, patnáct záchvatů za měsíc. Úplně přesná čísla diagnostikovaných ale neznám.

U některých migreniků se projevuje tzv. migréna s aurou, což je pojem známý z epilepsie, která je v zásadě sestrou migrény. Ta není úplně známá. Také se jedná o záchvatovité onemocnění mozku. Aura se projevuje mnoha různými způsoby, tím nejčastějším ale bývá zraková forma, kdy mají lidé pocit, že jim zcela vypadla část zorného pole, nebo mají různá jiskření, mžitky apod. Také existují další formy, například závratě nebo dokonce i mravenčení v rukou či dočasná obrna končetin. Těch forem je celá řada.

Migréna bývá často bagatelizovaná. Proč tomu tak je? S čím jste se v životě setkala vy?

Kořeny podceňování je poměrně těžké vyhledat, ale víme, že to začalo někdy v 19. století. Do té doby byla migréna brána jako jakékoli jiné onemocnění. Popisovali ji v různých medicínských knihách nebo receptářích. Jsou tam uvedeny i formy léčby. Jenže v daném období se něco stalo a migréna se najednou stala takovým tím „vrtochem zpovykaných paniček“.

Konečně už existuje lék určený přímo na migrénu, mnoha lidem mění životy.

Točí se kolem ní neuvěřitelné množství mýtů, ze kterých mě nejvíce rozčiluje nedostatek sexu. Anebo že si máte vzít skleničku vody či zajít na procházku a ono to přejde. Dalším, pro mě rozčilujícím mýtem, je, že pochází z nezpracovaných traumat. 

Jak se migréna vůbec léčí? A jak se medicína pohnula dopředu? Dokáže už zvládnout, aby záchvaty vůbec nepřicházely?

Takový stav bohužel vůbec není. Neexistují léky nebo přístupy, které by migrénu úplně zrušily. Stále se bohužel jedná o neléčitelné onemocnění, ačkoli medicína výrazně postoupila. V několika posledních letech se u nás objevila tzv. biologická léčba migrény, jde o preventivní formu léčby.

Čtěte také

Dosud se migréna léčila léky z jiných lékových skupin, například těmi na depresi, epilepsii apod., což tedy funguje stále. Aby člověk biologickou léčbu mohl získat, musí projít i těmito standardními formami léčby. Ale i tak se už nacházíme ve skutečně revoluční době, kdy máme konečně lék určený přímo na migrénu. Mnoha lidem skutečně mění životy, i když nutno dodat, že bohužel ne všem.

Čím může být neléčitelná migréna nebezpečná?

Primárně je nebezpečná tím, že ji mnoho lidí řeší volně dostupnými analgetiky, což vede k nadužívání léčiv. Tomu se ale lidé často nevyhnou, protože migrénu neléčí správně. Bolest hlavy tak právě vzniká i z daných analgetik. Nazývá se to Medication Overuse Headache, tedy bolesti hlavy z nadužívání léčiv.

Kromě záchvatů migrény pak lidé mají i bolesti hlavy způsobené danými léky a může dojít k různým komplikacím migrény, chronizaci onemocnění, kdy se lidé potýkají i s patnácti, dvaceti, nebo dokonce s 28 záchvaty za měsíc. Neříkám, že se to musí stát každému, ale takové případy jsou.

Jak se mění intenzita migrény v těhotenství? A jak v Česku fungují centra pro diagnostiku a léčbu bolesti hlavy? Poslechněte si celý rozhovor. 

Spustit audio

Související