Chrudim letos opraví most a dvě lávky. Čtyři měsíce bude uzavřený okruh

14. březen 2023 08:40

V Chrudimi by měla začít několikrát odložená oprava mostu u obchodního domu Tesco. Stojí na městském okruhu a rekonstrukce výrazně ovlivní dopravu. Nebude to jediná taková stavba, o pár set metrů dál má stát nová lávka přes Chrudimku.

Stavba nového mostu zamíchá v Chrudimi s dopravou velmi výrazně. Přes most vede důležitá trasa od nemocnice, v opačném směru pak přes něj musí řidiči, kteří se chtějí napojit na obchvat města. A to byl také důvod, proč oprava nezačala dříve. Most patří pod Ředitelství silnic a dálnic, které rekonstrukci odložilo právě kvůli dostavbě obchvatu.

Začátek rekonstrukce plánuje na květen a bude to v podstatě demolice mostu, ze kterého zůstanou jen základy a stavba nového. Dohoda s radnicí počítá s uzavřením okruhu na čtyři měsíce, doprava musí být odkloněná a změní se kvůli tomu i trasy MHD.

Nová lávka

Nedaleko po proudu řeky je v plánu náhrada za poškozenou lávku u městských sportovišť. Ta má sníženou nosnost, takže už několik měsíců jsou na ní instalované zábrany a cestu přes řeku můžou využívat maximálně dva lidé najednou.

Lávka v Úzké ulici v Chrudimi dosloužila

Radnice chce nechat postavit kompletně novou lávku. Má tři varianty, první dvě jsou „klasické jednoduché“ stavby, třetí architektonický návrh je odvážnější. Termíny jsou nastavené tak, že stavba by měla být hotová do konce roku a radnice počítá s náklady kolem deseti milionů korun.

A zhruba stejně by měla stát i další lávka, na které už řemeslníci pracují. Už skoro rok je totiž zavřená lávka nad městským okruhem na opačném konci Chrudimi, v Moravské ulici. Tam se ale práce blíží ke konci. Pod lávkou je teď snížená povolená rychlost, silnice zúžená a cesty pro chodce uzavřené. Hotovo by mělo být příští měsíc.

Spustit audio

Související