Chrudim opraví lávku přes řeku, mohou na ni vstoupit jen dva lidé najednou

10. prosinec 2022 08:50

Chrudim místo plánovaného mostu v Malecké ulici přednostně opraví lávku přes řeku Chrudimku spojující ulice V Průhonech a Na Ostrově. Ta je ale ve špatném stavu a mohou na ni vstoupit jen dva lidé najednou.

Poslední revize zjistila nižší únosnost konstrukce. „Statik nám dal doporučení zatížení lávky omezit. Instalujeme tam ještě zpevnění, abychom předešli jakémukoliv neštěstí. Pokud by ale hrozilo, že konstrukce spadne, uzavřeme ji úplně,“ řekl uvolněný radní Aleš Nunvář (Piráti).

Město muselo kvůli zjištění statika přehodnotit své investiční priority. „Most Malecká bude muset počkat, místo něj jsme zařadili tuto lávku. Nyní se tvoří projektová dokumentace, samotná lávka se bude opravovat v letních měsících,“ řekl Nunvář. Náklady dosáhnou odhadem několika milionů korun.

Na opravu mostu v Malecké ulici má město vydané stavební povolení. Kvůli jeho snížené nosnosti po něm nemohou jezdit autobusy městské dopravy. Na řadu by měl přijít v roce 2024. „Budeme na něj ještě hledat příští rok peníze. Kdyby se nám podařilo prodat pozemky v průmyslové zóně, mohli bychom práce začít v druhé polovině roku 2023,“ dodal Nunvář.

Město v současnosti opravuje mostek pro pěší a cyklisty v Moravské ulici, která vede přes frekventovaný městský okruh. Další lávku přes řeku na Jungmannově nábřeží město nechalo před lety zbourat a dodnes ji nenahradilo.

autor: pta | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související