Chtěl bych vybudovat atraktivní parasportovní značku. Její potenciál je obrovský, říká nový šéf Českého paralympijského výboru

Hostem sportovní talkshow Na síti s Andreou Sestini Hlaváčkovou je nový předseda Českého paralympijského výboru Zbyněk Sýkora. Jak se k této pozici dostal? Jak velký může mít vliv na to, jak bude zorganizovaná paralympiáda v Pekingu? Poslechněte si celý rozhovor!

Co by se pro paralympionik mohlo pod vaším vedením změnit?

Já bych chtěl vybudovat velmi atraktivní, divácky a mediálně zajímavou parasportovní značku. Myslím si, že ten potenciál, který ta značka má, je obrovský. Kolegové z klasického sportu se na mě budou možná zlobit, když řeknu, že ten potenciál je minimálně na stejné úrovni, nebo na vyšší. Chtěl bych ten potenciál využít a říct, že jsme tady, že děláme atraktivní věci a ten sport zrovnoprávnit. 

Čtěte také

Jsou nějací paralympionici, se kterými budete navazovat spolupráci? Vím, že například Jirka Ježek je velmi aktivní. Máte třeba s ním v plánu nějaké projekty?

Ono to není o tom, že budeme navazovat spolupráci, ale já jsme součástí komunity a ten projekt, který v sobotu vyvrcholil, není na 14 dní. Všechny ty kontakty už máme předjednané a bavíme se o možnostech spolupráce. Můžu slíbit, že s Jirkou Ježkem chceme spolupracovat, protože má pěkný kus potenciálu.

Když jste zmiňoval, kdo se chystá na paralympiádu do Pekingu, tak to bylo zastoupení jen dvou sportů. Proč ubývá Čechů, kteří na paralympijských hrách startují?

To je právě ta práce s tím prostředím. Není to o tom, že by lidé s handicapem nebyli. Jsou mezi námi, ale je potřeba je přivést k tomu sportu a motivovat. Použiji příklad hokejistů – vybudovali fungující tým, který budují od střechy a budují i ty spodní kluby. To jsou ty nástroje, které dokážou přivést handicapované nováčky ke sportu. 

Uživí se čeští paralympionici sportem? A jak těžké je pro vozíčkáře založit rodinu? Poslechněte si celý rozhovor!

Na síti s Andreou Hlaváčkovou na Radiožurnálu Sport

Související