Chtěl jsem psát protestsongy, ale nejsem konfliktní a nerozumím politice, přiznává písničkář Horák

4. únor 2021

Vtipné písničky Michala Horáka se tak moc zalíbily Pokáčovi, že si spolu rovnou střihli i duet. Proč se nebojí trapnosti a kde bere inspiraci?

Michal Horák píše texty, skládá hudbu a zpívá. Je to zkrátka písničkář. Někteří lidé ho přirovnávají k Pokáčovi, se kterým si i střihl duet s názvem Netuším. Michal říká, že s Pokáčem jsou „z jednoho písničkářského vrhu“, který přišel po Tomáši Klusovi a Xindlovi X.

Kluk z vesnice

Narodil se v Hradci Králové, ale ve dvou letech se přestěhovali na vesnici. Jeho tatínek je tam starostou a zažívá spoustu zajímavých historek. Takže i tam Michal bere inspiraci.

Umí hrát na několik hudebních nástrojů a texty písniček píše už od dvanácti let. Svůj první „hit“ vymyslel ale už v osmi letech a byl o akvárku. 

Protestování mu nejde

Když byl mladší, chtěl Michal psát protestsongy, tedy písničky, které upozorňují na nějaké problémy ve společnosti, nebo jsou zaměřené proti mocným lidem a politikům. Vzorem mu v tom byl slavný písničkář Karel Kryl. 

Písničkář Michal Horák

Jenže pak zjistil, že mu to moc nejde, protože není konfliktní typ a navíc nerozumí politice. Než mu tedy došlo, že tudy cesta nevede, zkusil třeba napsat písničku, která kritizovala Facebook.

Je mimoň a má rád trapnost

Nakonec ale zakotvil u vtipných textů. Dokonce se mu líbí i takzvaný trapnohumor, takže mu nevadí, když jeho texty za takové někdo považuje. „Když se trapnost dobře prodá, není na tom nic špatného,“ říká. Sám se považuje za mimoně a celé své dospívání považuje za trapné.

Jaké písničky tedy Michal skládá? To nám předvedl i živě ve studiu. Tak si pusťte audio, nebo koukněte na video.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online >> 

autoři: Klára Nováková , kpe

Související