Chudoba, hlad, mizerná práce. George Orwell jako nuzák: Na dně v Paříži a Londýně

10. srpen 2021

George Orwell žil na ulici mezi sociálně vyloučenými, příležitostně pracoval v kuchyních a protloukal se jako všichni ostatní po ubytovnách. O životě mezi nuznými napsal svou sociálně kritickou prvotinu – Na dně v Paříži a Londýně. 

Četba obsahuje (nečetné) vulgarismy.

Na rozdíl od těch, které na ulici Orwell potkal, pro něj na sociálním dně nebyla jediná možnost. Vystudoval na prestižní Eton College. V letech 1922 až 1927 pracoval pro Indickou imperiální policii v tehdejší Britské Indii (Myanmaru).

George Orwell: Na dně v Paříži a Londýně
Čte: Michal Bumbálek
Připravila: Tereza Daniell Adámková
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Hana a Vladimíra Rogalewiczovi
Zvukový mistr: Michal Zelinka
Režie: Radim Nejedlý
Natočeno: v roce 2014

Po návratu do Anglie začal působit jako novinář a psát eseje. A právě tehdy po jistou dobu žil jako tulák na ulici a pohyboval se mezi spodinou společnosti.

Kniha Na dně v Paříži a Londýně mu vyšla v roce 1933. V češtině ji už dva roky poté poprvé publikovalo Ústřední dělnické knihkupectví a nakladatelství.

Orwell se ve čtyřicátých letech proslavil zejména románem 1984 a Farmou zvířat.

Postřehy ze dna společnosti v knize Na dně v Paříži a Londýně můžete poslouchat na Plusu čtyři týdny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.