Chuhei Iwasaki diriguje Plzeňskou filharmonii. Zazní Symfonie a moll Jana Kubelíka nebo Šeherezáda Rimského-Korsakova

25. únor 2022

Japonský dirigent Chuhei Iwasaki, který v České republice absolvoval svá hudební studia a dlouhodobě zde působí, si před nedávnem na své konto připsal vystoupení v čele Symfonického orchestru Českého rozhlasu. My se za ním ale vydáme do Plzně, kde s tamní filharmonií v září 2021 provedl zřídka uváděnou Symfonii a moll Jana Kubelíka a velké orchestrální plátno – symfonickou svitu Šeherezáda Nikolaje Rimského Korsakova.

Jana Kubelíka vnímáme především jako houslového virtuóza světového kalibru, který vzešel ze skromných poměrů v rodině pražského zahradníka, kde se ovšem aktivně pěstovala hudba, a kde talentovaný mladík dostal všemožnou podporu. Raketovým tempem prošel studii na Pražské konzervatoři a začal sbírat vavříny na koncertních pódiích. Z honorářů si nejen pořídil postupně několik zámeckých sídel, ale především z nich v nelehkých dobách podporoval Českou filharmonii i další hudebníky.

Jako skladatel je znám díky šesti houslovým koncertům a jediné symfonii – Symfonii a moll, jíž napsal v Americe v roce 1937. Zaznívá z ní Kubelíkova vášeň pro romantickou hudbu, pozorné uši v ní možná najdou stopy Antonína Dvořáka, Johannesa Brahmse, Petra Iljiče Čajkovského nebo Richarda Wagnera.

Ve druhé části večera pak nabízíme k poslechu Šeherezádu Rimského Korsakova, v jejíchž fascinujících barvách, rytmech a melodiích autor zúročil své bohaté dojmy z tříleté námořní cesty. A leccos z tajemství této hudby nám Chuhei Iwasaki svou výbornou češtinou osobně odkrývá v rozhovoru, který vysílání koncertního záznamu doprovází.

Spustit audio