Chvaletice pustí těžaře na své pozemky. Pod zemí jsou miliony tun manganu

3. červen 2022 08:27

Chvaletice na Pardubicku mají nakročeno k tomu, stát se důležitým centrem těžby manganu na evropském kontinentu. Město drtivou většinou hlasů zastupitelů dalo zelenou dlouhodobému pronájmu pozemků, o které projevili zájem těžaři. Území o velikosti třiceti fotbalových stadionů je pro těžbu zásadní, tvoří asi čtvrtinu z celkové plochy budoucího dobývacího prostoru. Nájemní smlouvu s těžaři radnice uzavře teď v červnu.

Podle nezávislé starostky Zdeňky Markové pronajmou těžařům parcely na 40 let. „Vedle příjmu z nájmu budeme mít i příjem z vydobytých nerostů a předpokládáme, že to budou desítky milionů za rok.“

Peníze z nájmu pozemků a poplatku z těžby chce město investovat do svého rozvoje. V součtu by podle Markové mohlo jít až o stovky milionů korun. Těžba manganu na starých hornických výsypkách má trvat minimálně 25 let, roční produkci odhadují těžaři na 50 tisíc tun.

U Chvaletic se pohybuje speciální vrtací souprava. Dostane se až na dno odkaliště v hloubce 28 m

Obavy z negativního vlivu těžby na okolí starostka nemá. „Všechny státní instituce, které se k tomu budou vyjadřovat, určitě nejlépe zjistí, zda tato aktivita bude mít negativní vliv na naše území, či nikoliv.“

Miliony tun manganu

Geologický průzkum odhalil u Chvaletic bohaté ložisko, pod zemí se tam skrývá 23 milionů tun manganu. Podle zástupce kanadské těžební společnosti a ředitele její dceřiné firmy Mangan Chvaletice Jana Votavy, jsou schopní těžbou pokrýt až čtvrtinu evropské poptávky po manganu suroviny klíčové pro výrobu baterií do bezemisních elektromobilů. Povolení k samotné těžbě ale zatím firma nemá.

Čtěte také

„Finalizujeme studii proveditelnosti, bude dokončena v červnu. Ve stejném období pracujeme na studii vlivu záměru na životní prostředí. Tato studie bude předložena orgánům státní správy na podzim letošního roku,“ popsal Votava.

Už letos chtějí těžaři v blízkosti chvaletické elektrárny a dobývacího prostoru spustit provoz zkušební výrobní linky. „Což bude větší laboratorní provoz, na kterém si ověříme a otestujeme technologii, která bude pak použita pro výstavbu velkého závodu,“ dodává Votava.

V roce 2025 pak plánuje společnost začít stavět plnohodnotný zpracovatelský závod a o dva roky později zahájit samotnou těžbu. Město Chvaletice také do smlouvy na nájem pozemků prosadilo podmínku, aby po skončení těžby dala firma místo do pořádku a odstranila z něj staré ekologické zátěže.

autor: Ondřej Wolf
Spustit audio

Související