Chystá se zrušení územní ochrany pro stavbu vodního koridoru Dunaj–Odra–Labe. Mnohé obce v kraji to vítají

28. červenec 2022 13:30

Územní ochrana pro stavbu vodního koridoru Dunaj–Odra–Labe by mohla skončit. Návrh na zrušení blokace pozemků připravuje ministerstvo dopravy. Zástupci mnohých měst a obcí v Olomouckém kraji jsou za to rádi. Patří k nim i samospráva Rokytnice na Přerovsku.

Čtěte také

Nezávislý starosta Rokytnice na Přerovsku Kamil Malenda vytahuje mapu obce a ukazuje, kudy by měl teoreticky vést vodní koridor Dunaj–Odra–Labe. „Je to na severovýchod od obce, kde bude umístěna dálnice, a vedle něj by měl vést ten kanál,“ popisuje Malenda.

Ministerstvo dopravy nyní chystá zrušení územní ochrany pro stavbu vodního koridoru. To by uvolnilo pozemky pro jiné stavby. Návrh je nyní v mezirezortním připomínkovém řízení. „Materiál bude projednán na jednání vlády a předpokládá se, že to bude v říjnu letošního roku,“ potvrzuje mluvčí resortu František Jemelka s tím, že část týkající se splavnění Odry na Ostravsku ale byla z materiálu vyjmuta. „Materiál týkající se splavnění Odry je nyní předmětem dalších odborných debat a bude do mezirezortního připomínkového řízení předložen samostatně,“ dodává Jemelka.

Starosta Rokytnice: Je to nesmyslná stavba

Vedení Rokytnice by zrušení územní ochrany koridoru uvítalo. „Je to opravdu nesmyslná stavba. A když se podíváte, tak mezi Lukovou a Rokytnicí by měla vzniknout křižovatka těch kanálu. Tady by měla být oderská větev, tady labská větev a dolů pak dunajská větev. Ta křižovatka by zabírala pomalu rozlohu půlky Rokytnice, což je obrovská plocha,“ dodává starosta Rokytnice.

Zrušení územní ochrany koridoru by přivítalo i vedení Lipniku nad Bečvou. „Vždycky jsme měli obavu z připravované výstavby kanálu Dunaj–Odra–Labe a velmi nám v posledních letech vadila, protože byla ve všech stupních územních plánovacích dokumentací územní ochrana. Ta nedovolovala větší rozvoj těch obcí a měst, které u té plánované trasy ležely. Nicméně bychom byli velmi rádi, kdyby se rozhodnutí vlády realizovalo doopravdy,“ zmiňuje starosta Miloslav Přikryl z hnutí STAN.

„Vždycky jsme měli obavu z připravované výstavby kanálu Dunaj–Odra–Labe a velmi nám v posledních letech vadila.“
Starosta Lipníku nad Bečvou Miloslav Přikryl

Území v plánované trase koridoru bylo blokováno od roku 2010, kdy jeho ochranu zavedla tehdejší vláda Jana Fischera. Jeho odblokování je součástí plánů současné vlády, která zastavení prací avizovala ve svém programovém prohlášení.

Spustit audio

Související