Chystáte se o jarních prázdninách na hory? Dbejte zvýšené opatrnosti

8. únor 2023 12:12, aktualizováno

Začalo období jarních prázdnin. Mnozí ze školáků a jejich rodiny je tráví na horách. Třeba na Šumavě. Jaká pravidla bychom měli v zimě na horách dodržovat?

Na Šumavu konečně přišla ta pravá zima a napadlo velké množství sněhu. Při pohybu ve volné přírodě, ať už na sjezdových lyžích, běžkách či pěšky, je tedy třeba dbát zvýšené opatrnosti. Ohrozit nás mohou mimo jiné třeba pády stromů nebo lámání jejich větví, obzvlášť když se zvedne vítr.

„Šumava jsou hory, ne jen tak nějaké kopečky,“ upozorňuje mluvčí Národního parku Šumava Jan Dvořák. „Při plánování pobytu venku si člověk musí vždy přesně zmapovat trasu a nepřeceňovat svoje síly. Obzvlášť pozor na chůzi na sněžnicích – je fyzicky velmi náročná a ujít na sněžnicích pět kilometrů je něco jiného než ujít stejnou vzdálenost pěšky v botách.“

Důležité je samozřejmě také vhodné vybavení do terénu. Základem je vrstvení oblečení. S sebou bychom si měli sbalit dostatek tekutin a nabitý telefon, nejlépe s powerbankou, protože baterka mobilu v zimě nevydrží tolik jako v létě. Před cestou je také třeba informovat někoho, kdo bude vědět, jakým směrem jdeme a ke kterému cíli.

Teploty aktuálně klesají hluboko pod bod mrazu. Přesto jsou na Šumavě otevřená nouzová nocoviště. „Nocoviště jsou rozmístěná po celé Šumavě a přístupná 365 dnů v roce. Musím ale varovat, že zimní přespávání na těchto místech vyžaduje špičkové oblečení, spacák, stan a hlavně určité zkušenosti. Takže prosím všechny, aby zapomněli na nějaké spontánní kamarádské sázky a podobně,“ uzavírá Jan Dvořák.

autoři: Jitka Englová , abk | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio