Chystáte se zdobit vajíčka? U zdobení kraslic si skvěle odpočinete

27. březen 2024

Monika Schiszmanová z Heřmaniček u Sedlčan tráví večery zdobením kraslic. Vyzkoušela snad všechny možné techniky. Lidová tvorba a kraslice ji okouzlily už v dětství. Od té doby jich nazdobila desítky tisíc.

Kolem zdí v obývacím pokoji jsou vyrovnaná plata vyfouknutých vajec, která čekají až je Monika Schiszmanová vezme do ruky. Při zdobení kraslic ráda experimentuje a zkouší nejen lidové techniky, ale také moderní postupy. Zdobit umí voskem, slámou, drátováním, batikou, jezerní sítinou, ale také vrtačkou.

Lidové tvorbě se začala věnovat už v dětství. Začátky ale prý nebyly lehké. „Teď když na ně vzpomínám, tak vzpomínám s úsměvem a obdivuji maminku, že to vydržela, protože mi dala k dispozici sporák. Na plotýnce jsem si ve víčku od šťávy rozehřívala jednotlivé voskovky a dokážete si představit, jak ten sporák vypadal po chvilce malování,“ směje se Monika. Dnes vosk rozehřívá nad kahanem na malém kolotoči, který pro ni vyrobil její bratr.

Náročnější technikou jsou vrtaná vajíčka, na kterých Monika vytváří pomocí vrtačky jemné vzory ve stylu krajky madeiry. Vzor si nejdříve promyslí a pečlivě vyměří, jednou vyvrtaný otvor se už nedá opravit. Na první pokusy padlo hodně vyfouknutých vajíček, i dnes se stane, že při protahování ozdobné pentle křehká skořápka nevydrží a praskne.

V současné době Monika Schiszmanová pořádá kurzy zdobení kraslic a často spolupracuje například s Muzeem Příbram. Letos bude ukazovat některé techniky i ve skanzenu Vysoký Chlumec. Přesto, že se až do Velikonoc nezastaví, říká, že zdobení kraslic je pro ni velký relax, kdy zapomíná, jak čas rychle utíká.

Spustit audio

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.