Cikánka a Nikdy se nevrátí. Písně Karla Vacka, který vždy bránil českou dechovku před ponižováním, zlidověly

17. březen 2022

Směs nejznámějších písní Karla Vacka otevře Dechovkovinky. Od narození tohoto krále české dechovky totiž uplynulo 120 let. Hudebník pocházející z Liberce, kde se narodil 21. března 1902, prožil pestrý a naplněný muzikantský život.

Karel Vacek ovládal hru na téměř všechny dechové nástroje a v roce 1929 se stal v Praze trumpetistou Melody Boys R. A. Dvorského. Samozřejmě tomu předcházela praxe u mnoha lidových i vojenských kapel.

Záhy uspěl i jako skladatel. Když napsal světově úspěšné tango Cikánka, bylo mu 29 let. Brzy přidal další věčně zelené písničky – Nikdy se nevrátí, Táboráku, plápolej, U našich kasáren a další.

Karel Vacek skladby pečlivě propracovával, a dokud si nebyl do poslední noty jistý, nedal dílo z ruky. Skládal tedy „pouze“ průměrně dvě písničky ročně, ale jsou tak kvalitní, že dvě třetiny z nich zlidověly.

Karel Vacek také srdnatě bránil českou dechovku před ponižováním a zatracováním. Vytrvale a nezištně pomáhal mnoha kapelám, jezdil velmi rád k mládežnickým orchestrům. V roce 1981 byl poctěn titulem národní umělec. Zemřel 18. srpna 1982.

Čtěte také

18. března před 85 lety se v obci Veselá na Pelhřimovsku narodil Josef Sochor. Hudební talent zdědil po rodičích. I když uspěl v roce 1957 v celostátní pěvecké soutěži, profesionálním hudebníkem se nestal; zpěvu se věnoval vedle svého zaměstnání a později podnikání.

Josef Sochor žije v Pardubicích a zpívá jak hudbu taneční, tak lidovku. Natočil stovky písniček. Píše texty a občas se podílí i na hudební stránce skladby. Bylo tomu tak i u písně Zůstaň se mnou, kterou si můžete poslechnout v Dechovkovinkách.

Těžko uvěřitelné osmdesátiny má před sebou Karel Vágner, známý hudebník, skladatel, producent a vydavatel. Narodil se v Praze 22. března 1942. Věnoval se sportu i hudbě, na konzervatoři vystudoval hru na kontrabas.

S vlastním orchestrem léta doprovázel Hanu Zagorovou, Stanislava Hložka a Petra Kotvalda. Je autorem nejprodávanější české písničky všech dob – Holky z naší školky. Skládá i filmovou hudbu. A proč má své místo v dechovkovém pořadu? Protože jako vydavatel ani skladatel dechovku neopomíjel. Složil a vlastním textem opatřil valčík Dej mi pusu dej, který nahrála Vysočinka.

Spustit audio

Související