Čína chce, aby Tchaj-wan přestal existovat ve vědomí lidí, vysvětluje sinoložka Lomová

9. červen 2020

Cesta Miloše Vystrčila (ODS) na Tchaj-wan je podle sinoložky Olgy Lomové důležitý vzkaz, že si Česko nenechá diktovat podobu mezinárodní politiky.

„Předseda Senátu udělal toto rozhodnutí po zralé úvaze. Ten problém se řeší od začátku roku a věřím, že ta návštěva je velmi dobře rozmyšlená a připravená,“ zdůrazňuje Lomová z Katedry sinologie Filozofické fakulty Univerzity Karlovy.

Čtěte také

Šéf horní komory Vystrčil svoje rozhodnutí navštívit Tchaj-wan a podpořit tím vzájemné vztahy v oblastech investic i vědeckého bádání oznámil v úterý. Cestu – proti níž se ohradilo čínské velvyslanectví mimo jiné dopisem, který se našel u Vystrčilova zesnulého předchůdce Jaroslava Kubery – současný předseda Senátu zdůvodnil mimo jiné tím, že je pro Českou republiku důležité, aby si její představitelé nenechali žádným dalším státem určovat podobu zahraniční politiky.

„Naprosto souhlasím s tím, že jedním z důvodů, proč je důležité a dobré návštěvu Tchaj-wanu uskutečnit, je, že na naše ústavní činitele byl činěn nepřípustný tlak ze strany cizího státu – Čínské lidové republiky. A je v zájmu i vlastní důstojnosti a respektu k naší suverenitě dát najevo, že si nenecháme diktovat, jakým způsobem se máme v těchto věcech rozhodovat,“ myslí si Lomová.

Vymazat Tchaj-wan z vědomí veřejnosti

Proč čínskému vedení tolik vadí návštěva českého ústavního činitele číslo dva na Tchaj-wanu, si vysvětluje Lomová takto: „Čínské lidové republice jde o to maximálně izolovat Tchaj-wan, aby ve vědomí lidí přestal existovat. A tím se usnadnilo jeho připojení k Číně jakýmikoliv prostředky, jak říká čínský zákon a čínská ústava.“

Čtěte také

To, co ze strany čínského velvyslanectví zažíval Vystrčil a před ním i jeho předchůdce, není podle Lomové nijak výjimečné.

 „Čím je Čína významnější mezinárodně, ekonomicky, tím je zdvořile řečeno asertivnější i v dalších oblastech včetně mezinárodních vztahů. V tomto smyslu je postoj našeho předsedy Senátu důležitý i mezinárodně. Protože to je signál, že suverénní stát, který je členem Evropské unie, má plné právo se rozhodnout podle vlastních úvah a nátlak vyhrožováním prostřednictvím velvyslance je nepřijatelný způsob mezinárodních vztahů,“ připomíná sinoložka.

Uznání politiky jedné Číny se nemění

Lomová si ovšem nemyslí, že by Vystrčilův postoj mohl změnit něco na tom, jak Čína vystupuje. „Naopak byly příklady, kdy čínská strana v reakci na podobné návštěvy vypouštěla nepravdivé zprávy,“ upozorňuje.

Čtěte také

Podle ní ale cesta předsedy Senátu neznamená, že se česká zahraniční politika mění: nadále uznáváme politiku jedné Číny. „Celá politika jedné Číny je velmi složitá otázka. Tady ale nikdo netvrdí, že chce změnit podepsané mezinárodní dohody,“ dodává sinoložka.

Na konci října plánuje navštívit Tchaj-wan také předseda školského výboru Senátu Jiří Drahoš (za KDU-ČSL, Zelené, STAN a TOP 09). Na oficiální návštěvě ho doprovodí vědci z Akademie věd a vysokých škol.

Celý rozhovor Renaty Kropáčkové se sinoložkou Olgou Lomovou si můžete pustit v audiozáznamu.

Spustit audio

Související