Čína – Střípky z Jižního Podnebesí. Z unikátního cestopisu Jana Karlacha čte Jaroslav Plesl

25. červen 2021

Ve vltavské Dopolední četbě tentokrát nabízíme výběr z cestopisu Jana Karlacha, sinologa, který se zajímá o mizející čínskou kulturu a tradice národnostních menšin Dálného východu. Pestré postřehy ze země, jež se neustále vyvíjí a bují, poslouchejte v podání Jaroslava Plesla on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkuje: Jaroslav Plesl
Připravila: Vladimíra Bezdíčková
Režie: Jaroslav Kodeš
Natočeno: v roce 2018

„Moc dobře si pamatuji na šok, když jsem v roce 2006 poprvé přijel na čínskou pevninu,“ píše Jan Karlach v úvodu své knihy Čína – Střípky z jižního Podnebesí.Mezi barvami převládala šeď, občas zavlál rudý prapor. Kde jsou chrámy ztracené v horách? Meditující taoisté? Hluboké bambusové háje plné zurčících potoků? Kdepak všude byl beton, bagry, pach asfaltu a velkoměsta plná ocelových koster mrakodrapů... Na svou druhou cestu po Číně jsem vyrazil v létě 2007 už se základní znalostí čínštiny. A tentokrát se všechno dařilo mnohem lépe.“

Sinolog, programátor a cestovatel Jan Karlach (1983) se zajímá zejména o mizející čínskou kulturu a tradice národnostních menšin Dálného východu, jižní a jihovýchodní Asie. Nejraději se vrací do oblasti Chladných hor v jihočínské provincii Sečuán, kde stále ještě žijí pi-mové, a snaží se zachytit i kulturu tajemného etnika Nuo-suů.

Střípky Číny nacházel roztroušené po horách, na dně vyschlých řek, v chatrčích a starých zapadlých městech i vesnicích. A také v myslích pamětníků, veteránů revoluce i v očích potulných šamanů.

Spustit audio

Související