Čínské akcie klesly o sedm procent, burzy musely přerušit obchodování

4. leden 2016
Zprávy

Ceny akcií na čínských burzách hned první pracovní den v novém roce výrazně poklesly. Poprvé se tak aktivoval nově zavedený mechanismus, který automaticky přeruší obchodování při velkých výkyvech. Trh reaguje na zprávy o dalším propadu v čínském průmyslu, který společně se slábnoucí měnou v Číně prohloubil obavy o tamní ekonomiku.

Index CSI 300, který zahrnuje největší společnosti na burzách v Šanghaji a Šen-čenu, se v prvním obchodním dni letošního roku propadl o více než sedm procent.

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy se tak stále víc skládá nepěkný obraz čínské ekonomiky.

„Obraz, který vede k úvahám o tom, že opravdu čínské ekonomice hrozí stále akutněji tvrdé přistání. To by bylo velmi špatnou zprávou pro celý svět a svým způsobem by to dopadlo i na ekonomiku České republiky,“ řekl Kovanda.

Česká národní banka pro letošní rok očekává až tříprocentní růst. Pokud by ale byla situace v Číně vážná, mohlo by se podle Kovandy tempo českého hospodářství snížit až o jedno procento. Problémy by to přineslo i pro české výrobce a exportéry.

Čína s propadem akcií nebojuje poprvé. Poprvé se tamní burzy propadly loni v létě, a to o víc než osm procent, tedy nejvíce za osm a půl roku. Srpnový pokles byl způsobený hlavně nepříznivými čísly druhé největší světové ekonomiky.

Propad v Číně zasáhl i evropské burzy. Třeba západoevropský index FTSEurofirst 300 zahájil obchodování v třetím srpnovém týdnu poklesem o víc než tři a půl procenta, a dostal se tak na minimum od ledna loňského roku.

autoři: ČRo , bkl
Spustit audio