Číra a křiváky v hlavní roli. Servírujeme druhou dávku hudebních filmů

24. březen 2023

Po dvou letech Špína oprášila promítačku a přináší další výběr z filmů, které se snaží přiblížit, jak může vypadat fungování v nezávislých kapelách nebo v život v rámci subkultury. A i když se nám tentokrát sešel větší počet snímků zobrazujících velmi oblíbené sedmdesátky, nevyhnuli jsme se ani realitě dnešních dnů.

Zakládáme riot grrrl kapelu, nechceš se přidat?“ zeptají se v závěru Večeře po americku dvě známé hlavní protagonistky Patty, kterou v úvodu filmu berou její sousedé z unifikovaného předměstí kdesi na americkém středozápadě přinejmenším za hodně divnou a trochu natvrdlou. Její láska k lokální punkové scéně a slabost pro vyvrhele ji vyšlou na divokou cestu, při které konečně objevuje a projevuje svou pravou podstatu i talent pro psaní silných textů. I tentokrát se nám totiž dostaly pod ruku filmy, v nichž vykořenění jedinci naleznou útěchu skrz subkulturu.

Obdobnou, ale o něco více turbulentní cestu zaznamená i mladík Janosch z německého Oi! Warning, který svou životní cestu spojí s kámošem Komou a se skinheadstvím. Ale hlouběji jej zasáhne až setkání s jedním crusterem ve dveřích lokálního tatéra. 

Proti rodičům se vymezí i hlavní hrdina Crowova Almost Famous. Notoricky známý snímek nás i přes svou silnou nostalgii, přivedl k polemikám o mytizovaném rockovém velikášství. Hvězdné a glamové manýry jsme si připomněli i díky uznávanému snímku Velvet Goldmine. Neřešili jsme jen kapelní omáčky, skrytý klenot Frank se totiž ve svém příběhu soustředí na činnost z nejnáročnějších  nahrávání desky.   

Který z uvedených filmů zkritizoval bývalý prezident Václav Klaus? Které snímky patří k něm náročnějším a u čeho si naopak odpočinete? U kterých fiktivních kapel je škoda, že neexistují i mimo film? Kdo se skrývá pod obří hlavou a jménem Frank? Jak se nám do dveří vlomili opět Iggy Pop, David Bowie a ještě Brian Molko? A kde se v sedmdesátkách nacházela nejnebezpečnější evropská ulice? Poslechněte si celou Špínu ze záznamu a rozkryjte s námi tajemství punkového plátna!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.