Císařovna nevydržela dlouho sedět aneb Zcela neznámá opera na Theatru Kuks 2020

12. září 2020

S mikrofonem jsme navštívili provedení opery La Psiché italského skladatele Carla Agostina Badia, které na festivalu Theatrum Kuks 2020 zaznělo v podání souboru Ensemble Damian. 

Hovoří: dirigent Tomáš Hanzlík a barytonista Michal Marhold
Připravil a uvádí: Vojtěch Babka

V neposednosti panovníkovy manželky vidí dirigent Tomáš Hanzlík hlavní důvod, proč italský skladatel Carlo Agostino Badia zhudebnil jen poslední, nejkratší a nejméně krvavou třetinu rozměrné antické báje o Psýché neboli personifikaci duše, Opera se totiž hrála ve Vídni roku 1703 při oslavě císařovniných jmenin a imperátorova choť je v ní doslovně jmenována. Od té doby toto půvabné a zároveň virtuózní dílo zcela upadlo do zapomnění.

Pět antických bohů staví vedle sebe na jedno jeviště Badiova opera La Psiché. Co se stane, když si Amor přivede domů spanilou přítelkyni, která svou krásou převyšuje i jeho vlastní matku, bohyni Venuši? A zmůže proti Venušině nevoli něco i její manžel, náčelník všech bohů Jupiter? 

To vše se dověděli návštěvníci festivalu Theatrum Kuks 2020, kde pod širým nebem tým mladých umělců v čele s Tomášem Hanzlíkem Badiovu La Psiché sehrál. Byli jsme na místě s mikrofonem a reportáž teď nabízíme i vám.

Spustit audio