Císařpán by mrkal. Olomoucká pevnost žije přírodními cykly, farmaření pomáhá lidem se znevýhodněním

25. duben 2023

Mára a několik dalších lidí z nejužšího týmu sociální farmy Mezi poli dělají zemědělství komplexně. V historických kulisách rakouského opevnění pěstují přes padesát druhů zeleniny dle zásad ekologického zemědělství, regenerativně pasou ovce, organickými zbytky krmí čuníky a dávají prostor lidem se znevýhodněním. V Márově představě se stává z pevnosti obranný val Olomouce proti klimatické krizi, jakých by mělo vzniknout víc.

Na stálo pracuje momentálně Mezi poli sedm lidí včetně dvou stážistů z Farmářské školy, kolem které se v Podhoubí často motáme. V tuhle chvíli mají za sebou první sklizeň ve fóliovníku, návštěvu trhů v Brně a přípravy KPZetek na stávající vegetační sezónu.

Během natáčení s Márou mi na klín vyskočil mladý kocourek, který se pohodlně uvelebil a podobně v pohodě působily i ostatní živé bytosti, které tvoří ekosystém farmy. „Zemědělství potřebuje, aby do něj vstoupilo víc rukou, které vykonávají práci. Krajina potřebuje lidi, aby se v ní pohybovali a pečovali o ni,“ vysvětluje Mára, proč je dobré dávat příležitost lidem se znevýhodněním.

Na farmu dochází třikrát týdně dva lidé s mentálním postižením, kteří zastanou určitý kus práce a sami se dostávají díky pohybu v přírodě do lepší pohody. V blízké době by měla farma získat status sociálního podniku a příležitost by tu mělo dostat širší spektrum od lidí po výkonu trestu, uprchlíků před válkou, mladých dospělých opouštějících ústavní péči nebo lidí v důchodovém věku.

„Loni nám chodily pomáhat matky s dětmi, dva kluci s postižením a pán v důchodu, co dělal údržbáře. Různorodé věkové, mentální a sociální skupiny se navzájem různě inspirují a učí a to mi dává velký smysl,“ vysvětluje Mára, zatímco se mu kolem nohou motá štěně border kolie. Víc o sociálním zemědělství uslyšíte v dalším dílu Podhoubí.

Co je to biouhel? Jaké formy distribuce farmě Mezi poli fungují? Jakou funkci mají slepice přes zimu ve fóliovníku? Poslechněte si celé Podhoubí.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.