Citron můžeme na řízek vymačkávat jen jediným možným způsobem, překvapí vás jak, říká Ladislav Špaček

V restauraci si objednáme řízek a přinesou nám ho s kouskem citronu. Jak ho pocitronujeme? Můžeme vzít citron do ruky?

Citron může být ozdoba pokrmů nebo může sloužit k tomu, abychom si z něj vymačkali šťávu na pokrmech.

Jestliže je to ozdoba, tak je citron nakrájený na kolečka a z toho žádnou šťávu nedostaneme. Jestliže chce hostitel nabídnout citron k vymačkání šťávy, tak ho musí servírovat nakrájený na měsíčky. Buď je citron položený na okraji talíře, dáme-li si řízek nebo rybu, nebo na zvláštním talířku, třeba když si budeme chtít ochutit ústřice.

Existuje jen jeden jediný způsob citrónování

Nikdy, ale opravdu nikdy nesmíme vzít měsíček citrónu do prstů a pokoušet se z něj vymačkat šťávu jenom prsty. Stoprocentně by ten měsíček citronu skončil v dekoltu naproti sedící dámy.

Citron můžeme vymačkávat jediným možným způsobem: Napíchneme ho na vidličku přes dužninu a v protitlaku k vidličce, kdy se opíráme o kůru, vymačkáváme šťávu na rybu, na štědrovečerního kapra, na řízek nebo na ústřici. Potom citron odložíme na okraj misky nebo talíře, na které nám ho obsluha přinesla, a můžeme začít konzumovat.

Ladislav Špaček

Patří k největším odborníkům na vývoj etikety i její současnou podobu. Vystudoval Pedagogickou fakultu v Ostravě a Filozofickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze.

Ladislav Špaček

Na začátku učil vývoj české gramatiky, později se stal redaktorem a moderátorem v Československé televizi. Nejznámější byl ovšem jeho post tiskového mluvčího prezidenta republiky Václava Havla mezi lety 1992 a 2003.

Během této doby se účastnil bezpočtu společenských událostí vrcholného charakteru. Navštívil více než padesát zemí světa, setkal se s desítkami prezidentů, králů a jiných hlav států.

Dnes píše knihy o etiketě a pořádá odborné přednášky a cvičení v tomto oboru.

Jeho rady z etikety uslyšíte v našem vysílání v pořadu Pochoutkový rok každou neděli po 10. a v repríze po 21. hodině na všech regionálních stanicích Českého rozhlasu.