Civilní cíle a zničená města je stará sovětská taktika. Putin jako stratég selhal, hodnotí britský expert Mark Galeotti

Proč ruští vojáci páchají na Ukrajině brutální činy jako v Buče, kde po jejich odchodu zůstaly stovky mrtvých civilistů? A proč ruská armáda devastuje ukrajinská města jako Mariupol? Podle předního světového odborníka na Rusko a jeho ozbrojené síly Marka Galeottiho má brutalita ruských vojáků víc důvodů.

„Domnívám se, že vychází ze situace a ze samotných vojáků, než že by k tomu někdo dával příkaz. To v žádném případě nezbavuje Kreml viny za to, co páchají, ale vzniká tu nová situace,“ říká čestný profesor východoevropských studií na londýnské University College a autor řady knih o ruské politice, armádě a bezpečnostních složkách.

Čtěte také

Máme před sebou armádu složenou z nedisciplinovaných vojáků a důstojníků, kteří si vymáhají poslušnost násilím. Armádu, která je vystavená propagandě, která líčí Ukrajince jako zrádce ruského lidu a neonacisty a Ukrajince zcela dehumanizuje.

Dědictví sovětské éry

Ruští vojáci, kteří se účastní invaze na Ukrajinu, jsou podle Galeottiho naštvaní a mají strach.

Mysleli si, že to bude snadné a nebudou muset bojovat v opravdové válce. Teď jsou navíc na ústupu. V takové situaci se disciplína bohužel zcela vytrácí. Viděli jsme to v Čečensku i v Afghánistánu ještě v sovětské éře, připomíná analytik fakt, že brutalita a zločiny provázely ruská, respektive sovětská vojenská tažení i v minulosti.

Strategie spálené země

To samé podle něj platí i o strategii devastace měst, jaké už týdny na Ukrajině čelí obléhaný Mariupol a další lokality.  „Tohle je způsob, jakým Rusové vedou válku ve městech. Je to naprosto bezohledný, pragmatický postup, říká Mark Galeotti.

Vedení bojových operací bude pod Dvornikovovým velením mnohem serióznější a koordinovanější.
Mark Galeotti

„Boje ve městech jsou složité a nebezpečné a vyžadují dobře vycvičené jednotky. Je mnohem jednodušší města rozbombardovat a rozstřílet, až z nich zůstanou jen sutiny. Tohle Rusové dělali v Grozném v Čečensku, v Aleppu v Sýrii a nemám pochyb o tom, že to budou dělat i na Ukrajině.“

Generál Řezník

Velitelem ruských operací v době zničení syrského Aleppa a ostřelování tamních civilních objektů byl generál Alexandr Dvornikov. Právě on teď převzal vedení nad ruským tažením na Ukrajině. Přestože se mu přezdívá Řezník, Mark Galeotti neočekává, že by ruská armáda boje na Ukrajině ještě více vyhrotila.

Ruský generál Alexandr Dvornikov

„Když Dvornikov velel v Sýrii, nepřišel s žádnými taktickými novinkami. Jen prováděl to, co ruská armáda běžně provádí. Nemyslím si proto, že s jeho nástupem uvidíme na Ukrajině nějakou eskalaci bojů. Současně ale také neuvidíme žádné jejich zmírnění.“

Putin stratég?

„Vedení bojových operací bude pod Dvornikovovým velením mnohem serióznější a koordinovanější a pravděpodobně uvidíme už brzy jejich rozšíření na další města,“ soudí britský politolog, který proslul mimo jiné svojí knihou musíme si promluvit o Putinovi, ve které vyvracel některé mýty o ruském prezidentovi.

Putin se zjevně považoval za strategického génia, který rozumí Ukrajině lépe než jeho generálové
Mark Galeotti

Právě Putin nese podle Galeottiho také podíl na nezdarech ruské armády na Ukrajině: „Nenechal totiž své generály vést tu válku způsobem, na který byli vycvičení a připraveni. Putin se zjevně považoval za strategického génia, který rozumí Ukrajině lépe než oni, a byl přesvědčený, že se země snadno zhroutí.“

Čtěte také

Dvě války

V důsledku své agresivní politiky vede teď Moskva podle Marka Galeottiho paralelně dvě  války - jednu podle vzorce 20. století, která zuří na ukrajinských bojištích, a pak válku 21. století mezi Ruskem a Západem ekonomickou, politickou, kulturní a právní.

„Ukrajinci nedokážou svrhnout ruský režim. Stejně tak naše ekonomická válka nedokáže ukončit válku na Ukrajině. Ale když je spojíte, vznikne velmi mocná kombinace, kterou už můžete něčeho dosáhnout. Musíme si ale přiznat, že to nebude hned, ale nějakou dobu to potrvá,“ odhaduje britský politolog.

Celý rozhovor s Markem Galeottim si můžete přečíst na serveru iROZHLAS.

autoři: Viktor Daněk , and
Spustit audio

Související