Clare Dwyer Hogg: Sbohem. Svatopluk Skopal v příběhu o zradě, přiznání a (ne)možnosti vykoupení

25. květen 2021

John, na první pohled správný chlap, vede na drsném irském venkově spořádaný život. Ukazuje se však, že skrývá dávnou vinu... Hru Sbohem britské autorky Clare Dwyer Hogg uvádíme k 70. narozeninám Svatopluka Skopala, který mistrně ztvárnil hlavní roli. Jeho ženu Ann si zahrála Taťjana Medvecká.  Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Osoby a obsazení: John (Svatopluk Skopal), Ann (Taťjana Medvecká), Patrick (Kamil Halbich) a Mark (Filip Kaňkovský)
Dramaturgie: Zuzana Vojtíšková
Překlad: Petra Mertinová
Zvuk: Jitka Kundrumová
Režie: Martina Schlegelová
Natočeno: v roce 2015

John se skryl před světem a žije v opuštěné chatě pronásledován pocity viny. V jeho představách se zhmotňují dvě postavy a přicházejí, aby mu připomenuly klíčové momenty jeho života a vysmívaly se mu za to, co udělal. Tyto zkušenosti Johna přimějí, aby o své minulosti konečně řekl pravdu i své ženě Ann, která dosud žila v nevědomosti ve šťastném manželství. Dočká se John odpuštění? Dokáže se Ann vypořádat se strašlivou skutečností a vrátit se zpět ke svým dětem a vnoučatům do běžného života? Co vlastně John způsobil? A co ho k jeho jednání přivedlo? Hra sice čerpá z nedávné irské historie, ale dějinné souvislosti používá pouze jako odrazový můstek k hluboce lidskému příběhu, který je srozumitelný a silný i bez znalosti geopolitických souvislostí.

Britská autorka Clare Dwyer Hogg působí jako novinářka a zabývá se mj. lidskými právy. Vyrostla v severním Irsku a hru inspirovanou skutečnou událostí napsala v roce 2012 původně pro divadlo. O rok později ji nastudovalo BBC Radio 3 a snímek nominovalo na mezinárodní festival Prix Europa 2013.

autoři: Zuzana Sikačová , Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.