Členové EBU v Českém rozhlasu diskutovali nad výzvami digitální budoucnosti

2. únor 2019

Český rozhlas se musí zaměřit na měnící se očekávání a zvyky publika. Do budoucna není možné zohledňovat pouze klasické distribuční cesty, mezi které patří mj. DAB+.

Členové takzvané Digitální skupiny, která funguje v rámci Evropské vysílací unie (EBU), se v uplynulých dnech zúčastnili na půdě Českého rozhlasu workshopu s názvem Digital Transformation Initiative. Na programu byl koncept digitální transformace, která zdaleka nepostihuje pouze problematiku nových digitálních technologií, ale i například adaptace médií veřejné služby na proměnu očekávání publika i vlastních zaměstnanců. EBU přikládala workshopu velkou váhu a ve středu k němu publikovala i následující tiskovou zprávu.

Ve skupinách si například účastníci vyzkoušeli modelování scénářů pro Český rozhlas v roce 2030 tak, aby dokázali zohlednit očekávání publika, vytvořit digitální kulturu postavenou na hodnotách veřejné služby, zamýšleli se nad tím, jak je třeba propojit organizaci, aby vytvářela relevantní obsah a služby a udržela si excelenci v datech a digitálních technologiích. EBU se zmiňuje i o důležité roli digitálního rádia DAB+, s jehož expanzí počítá Český rozhlas jak v letošním, tak i příštím roce. Za klíčovou on-line platformu pak označuje portál iROZHLAS.cz.

Český rozhlas je chápán ve společenském kontextu jako silná značka a instituce, která je součástí kulturního dědictví a nástrojem pro sociální soudržnost. Instituce se může v současné době opírat o silnou pozici respektovaných a úspěšných stanic, které jsou velmi kreativní a udržují, případně dokonce zvyšují svou poslechovost. Český rozhlas má jasný a ambiciózní plán pro digitální růst, který je řízen oddělením Nová média, pod která spadá i portál Digitální rádio. Existují však oblasti, které je třeba zlepšit, zejména pokud jde o některé vnitřní procesy. Český rozhlas se musí zaměřit na měnící se očekávání a zvyky publika.

autoři: EBU Evropská vysílací unie , Martina Poliaková
Spustit audio

Související