Clive Exton: Země mých snů. Václav Vydra, Vlasta Fabianová a Dana Medřická v britské hře o skrytém rasismu a xenofobii

13. březen 2022

Poslechněte si britskou rozhlasovou hru z roku 1964, která nemilosrdně vytahuje na světlo skrytý rasismus a xenofobii. V hlavních rolích Václav Vydra, Vlasta Fabianová, Dana Medřická, Soběslav Sejk. Uvádíme v obnovené premiéře po více než 30 letech. On-line po dobu čtyř týdnů po odvysílání.

Rozhlasová úprava: Charles Lefeaux
Osoby a obsazení: Alice (Vlasta Fabianová), Artur (Václav Vydra), Lynch (Soběslav Sejk) a Markéta (Dana Medřická)
Dramaturgie: Josef Hlavnička
Překlad: Miloš Zavadil
Režie: Jiří Roll
Natočeno: v roce 1968

Opravdu nelichotivý obraz britských ultrakonzervativních kruhů z poloviny 60. let minulého století nabízí ve své hře Země mých snů britský dramatik Clive Exton. Komorní drama odehrávající se v rodině bývalého vojáka, neúspěšného podnikatele a předsedy rasistické ligy Artura Walmera ukazuje, co se může skrývat za okázalým vlastenectvím a proklamovanými konzervativními hodnotami.

V domě Walmerových se chystá zahradní slavnost na přivítanou jediného syna. Albert se má vrátit z vězení, kam se dostal za zabití bývalého obchodního partnera svého otce. Pro starého Walmera však Albert není zločinec, ale bojovník za práva bílých Angličanů. Zabitý obchodník Greenhill byl totiž Žid a ti se, jak známo, dávno spikli s „negry, levičáky a hipíky posedlými sexem“, aby zničili starou dobrou Británii.

Albertova matka Markéta a Arturova sestra Alice vidí celou záležitost jinak. Zdá se, že o pozadí případu vědí něco, co starý Walmer netuší, ale co se bude muset v den synova návratu konečně dozvědět.

Clive Exton (1930–2007) byl britský televizní a filmový scenárista. Proslul především jako autor seriálu Hercule Poirot s Davidem Suchetem v hlavní roli, úspěšná byla i jeho seriálová adaptace Jeewes a Wooster podle humoristických knih P. G. Wodehouse.

Původně televizní hru Land of My Dreams napsal Clive Exton v roce 1964 pro televizní kanál ATV. V roce 1971 byla natočena v rozhlasové úpravě, kterou připravil režisér Charles Lefeaux. Na jeho doporučení ji pak uvedl tehdejší Československý rozhlas v překladu Miloše Zavadila, dramaturgii Josefa Hlavničky a v režii Jiřího Rolla.

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Renata Venclová
Spustit audio

Související