Co člověku říká kočka svým chováním

13. červen 2020

Kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová prozradí, které kočičí signály si špatně vykládáme, jaký vztah k nám tyto malé šelmy mají, nebo proč se na lidi naučily mňoukat.

Doba pandemie podle psycholožky pozitivně ovlivnila psy, kteří si užívají, že je rodina doma. Kočky se ale těší, až se zase vrátíme do práce. Proč se naučily mňoukat?

Čtěte také

Klára Nevečeřalová ve vysílání Českého rozhlasu Plus připomíná studii britského profesora Johna Bradshawa, podle níž se kočky naučily mňoukat na lidi, aby přilákaly jejich pozornost a dosáhly svého.

Pravděpodobně jde o naučené chování, které kočky odkoukaly od miminek. Kočky zřejmě odpozorovaly, že pláč malého dítěte vždy upoutá pozornost dospělého člověka. Naučily se proto mňoukat na stejné frekvenci.

Kočky vzájemně mezi sebou komunikují jinak, většinou méně hlasitě. Na mňoukání jedné kočky ta druhá zpravidla nereaguje. To je zároveň důkazem toho, že kočka rozlišuje lidi jako jiný živočišný druh, se kterým je potřeba komunikovat odlišně. Zároveň je ale vnímá jako členy své smečky.

Proč vám kočka doma močí?

Stále ale existují kočičí gesta, která si lidé vysvětlují mylně. Tím nejčastějším je močení. Kočka pomocí moči komunikuje – značí si tím své území a ostatním kočkám předává informace. Teritoriální značka moči obsáhne mnoho důležitých informací: kdo na daném území byl, kdy tam byl, co měl ráno k snídani apod.

Čtěte také

Pokud kočka začne močit v domácnosti, člověk si to většinou vyloží tak, že se mu kočka za něco mstí a že si na něj z nějakého důvodu zasedla. Kočičí psycholožka ale upozorňuje, že ve většině případů to tak není. Takové případy jsou spíš výjimečné. Kočka pomocí moči komunikuje a pravděpodobně se vám tím snaží něco důležitého sdělit.

„V momentě, kdy vám kočka začne doma čůrat, vás před něčím brání a znamená to, že vás má naopak až moc ráda, protože vás chce uchránit před něčím ošklivým a zlým, co je venku a mohlo by vás to zabít,“ říká. Z toho důvodu nemůžete kočku močení v bytě „odnaučit“. Klasická metoda „vyrácháme v tom kočce čumák“, určitě nepomůže. Kočka v domě močí z jiných důvodů než pes.

Celý pořad Klaudie Richterové si poslechněte v audiozáznamu.

autor: Klaudie Richterová
Spustit audio

Související