Co dělají zvířata v noci? Ve Dvoře Králové se po setmění můžete projet liduprázdnou zoo

Většina zajímavých turistických cílů v Česku je toto léto plná lidí bez ohledu na počasí. Ideální tak je na některá místa chodit v noci. Týká se to i zoologické zahrady ve Dvoře Králové, která provozuje noční safari. Zoo je i v tropických teplotách zavalená turisty, přitom zvířata raději odpočívají ve stínu a naopak večery jsou překvapivě volné.

Po osmé hodině se rychle stmívá, zoo se vyprazdňuje, ale zadním vchodem s nápisem „Safari“ přicházejí skupinky rodičů s dětmi. Vstupenky jsou překvapivě k mání i na poslední chvíli. Andrea je ale koupila pro celou rodinu raději dřív.  Usedá do autobusu, vedle ní František, který se chystá do třetí třídy – a teď hlavně na lvy. 

„Doufám, že na nás nezaútočí. Ale četl jsem na internetu, že lidi nejvíc loví krokodýli. A tihle lvi ze zoo už asi zapomněli lovit,“ uklidňuje sám sebe malý rozumbrada a ukazuje prstem do tmy. „Tam něco je. Nějací ptáci,“ říká s jistým zklamáním.  

Na „nějaké ptáky“, kteří se vynořili ze tmy, míří žlutým reflektorem mluvčí zoo a zároveň průvodce výpravy Michal Šťastný.  Pštrosi sedí jeden vedle druhého hřbetem k autobusu a světla si nevšímají. 

Čtěte také

„Taky mě stále překvapuje, že zvířatům světlo nevadí. Asi už si zvykla,“ vypráví do mikrofonu průvodce a přidává fundovaný a překvapivě zajímavý zoologický výklad ke každému ze zvířat, která autobus míjí. 

„Uvidíme nějaké lvy?“ ptá se malý František a průvodce vysvětluje, že možná. „Letos je tu to hodně zarostlé a takhle večer do lvího safari nejezdíme. Navíc v autobusu nemáme mříže ani sklo, takže ani nemůžeme. Možná ale uvidíme velkého samce u jedné otočky.“

Zjistěte, co se děje v Česku, třeba jen kousek od vás, anebo naopak na druhém konci republiky. Naši letní reportéři jedou za vámi.

Poslouchejte Radiožurnál po celé prázdniny nebo sledujte naše sociální sítě.

Výjimečné safari

Safari ve Dvoře Králové je na české poměry výjimečné

Autobus pomalu pluje noční zoo, ze tmy svítí oči antilopám, buvolům, zebrám a žirafám. Děti vystrkují hlavu z oken a matky je tahají za trička zpátky. Žádného lva ale během vyjížďky nezahlédly. 

„My jsme z Pardubic a jezdíme sem s dětmi dvakrát do roka,“ říká Lucie. „V téhle zahradě mají zvířata velké výběhy, nejsou tu namačkaná někde u betonového plotu nebo za sklem. To se mi líbí.“  

Safari ve Dvoře Králové je na české poměry výjimečné. Michal Šťastný doporučuje právě noční projížďku nebo procházku. „To se nedá vidět v žádné české zoologické zahradě, tady si to můžete v noci projít v klidu o samotě.“ 

Zvířata nejraději odpočívají ve stínu

Rekordní návštěvnost

Safari lidé nejraději absolvují vlastním autem, jenže to musejí ze zoo odjet ještě za světla. Za tmy je to možné jen v autobusech nebo v safari trucku zoologické zahrady. Málokdo ale ví, že může bloumat v zoo i pěšky, a to dlouho do noci. Pokladny sice zavírají v šest večer, areál je ale otevřený do deseti. 

Přes den je tu dost vysoká návštěvnost. Letošní červenec byl dokonce v desetiletém srovnání rekordní. 

autoři: Ľubomír Smatana , als
Spustit audio

Související