Co je sakra „haegeum“? Na naše struny příjemně brnkají Agust D, MC Yallah nebo Mac DeMarco

26. duben 2023

Pyšný na svůj automobil je Mac DeMarco, který se svou lásku k hudbě (a fanouškům) rozhodl demonstrovat vydáním alba s devítihodinovou stopáží. Hřejivá je i druhá studiová desky Party vynikajících lidí, která je sice kratší (o 189 tracků), ale nabízí ryzí emoce a upřímnou ztotožnitelnost. Nově si lze zatančit u singlů Arlo Parks nebo tria MUNA, které zpívá o někom, kdo ztratil peníze. Nekompromisní rapy do novinkové rotace přináší MC Yallah, Agust D nebo Edúv syn. Haegeum!

MC Yallah - Yallah Beibe ft. Scotch Rolex

Credits: Yalla Gaudencia Mbidde, Shigeru Ishihara
Label: Hakuna Kulala
Album: Yallah Beibe

MC Yallah, zásadní postava východoafrické elektronické scény a jeden z nejvýraznějších hlasů ugandského elektronického labelu Nyege Nyege Tapes, vydává své druhé dlouhohrající album Yallah Beibe. Na desce střídá jazyky (angličtinu a jazyky luganda, luo nebo kiswahili) žánry i spolupracovníky, titulní track Yallah Beibe o přísnou produkci obohatil japonský producent Scotch Rolex a MC Yallah tu se zabijáckou flow ukazuje, že africkou produkci není radno přehlížet.

Agust D - Haegeum

Credits: Min Yoon-g
Label: BIGHIT MUSIC
Album: D-DAY

Korejská superskupina BTS si nyní dává tříletou pauzu, během níž si jednotliví členové odkroutí svoji povinnou vojenskou službu. Protože ale nenastupují současně, můžou vyplnit čas sólovými projekty. Letos ho jako první vydal Jimin, teď se o slovo hlásí Suga, který se vrací ke svému rapovému alter egu Agust D. Pod ním na konci dubna vydal album nazvané D-Day. To vzbudilo pozornost i tím, že na něm spolupracoval legendární japonský skladatel Ryuichi Sakamoto, který zemřel na začátku letošního dubna. Druhým singlem z desky je skladba Haegeum, k níž vznikl i opulentní videoklip. Haegeum je tradiční korejský strunný nástroj (struny má pouze dvě), slovo ale označuje také „povolení překročit něco, co je zakázané“ a Suga/Agust D ho má spojené s dětstvím, kdy hrál počítačové hry a po dokončení levelu ho hra tímto slovem pouštěla dál. Ve skladbě má nicméně obecnější význam jako „svoboda od něčeho zakázaného“ a v textu mluví o schopnosti lidí vzbouřit se nespravedlnosti.

Arlo Parks - Blades

Credits: Anaïs Marinho, Paul Epworth
Label: Transgressive
Album: My Soft Machine

Držitelka Mercury Prize za nejlepší desku Arlo Parks vydává svůj zatím nejveselejší singl Blades. Ten podle ní vznikl jako „milion šťastných náhod, které se spojily dohromady“, a zároveň „jako snaha konečně nahrát něco, na co může tancovat“, jak prozradila magazínu Fader. Třetí singl z očekávané druhé desky My Soft Machine vypráví o tom, jak na domácím večírku potkáte dávno ztraceného přítele na druhé straně místnosti a uvědomíte si, že bez něj skutečně nemůžete žít. Píseň vzpomínající zvukem na Missy Elliott nebo Kaytranadu měla poprvé premiéru v pořadu Future Sounds Clary Amfo na BBC Radio 1 a produkoval ji hitmaker Paul Epworth (Adele, Coldplay, Lana Del Rey).

Parta vynikajících lidí - Křižíkova fontána

Credits: Zdeněk Lichnovský, Jakub Chaba, Jiří Polák, Martin Nouza, Tereza Pecháčková, Štěpán Růžička, Tomáš Tkáč, Tomáš Havlen
Label: Divnosti
Album: Je krásný

Parta vynikajících lidí i na druhé dlouhohrající desce ukazuje, že pop rock v češtině může přinášet ryzí emoce a nabízet svému posluchačstvu upřímnou ztotožnitelnost. Skladba Křižíkova fontána podobně jako další texty na albu přináší vhled do života milleniálního muže, který se ve světě zmítaném mnoha souběžnými krizemi snaží hledat naplnění při pendlování mezi rodinou a prací. K produkci nahrávek si kapela tentokrát přizvala rovnou dvě významná scéna české alternativy – zakladatele domovského labelu kapely Tomáše Tkáče a polovinu elektropopového dua post-hudba Tomáše Havlena, kteří do zvuku desky otiskli to nejzajímavější jak z indierockového, tak elektronického světa.

Edúv syn - Sama doma ft. Sicky Nicky

Credits: Matej Myslovič, Sicky Nicky, png.y
Label: Universal
Album: projekt 2023

V Praze usazený slovenský rapper Edúv syn je členem party Kvlt_crew. Jeho nové album nazvané projekt 2023 vzniklo jako série spoluprací s rapperkami z Čech a Slovenska. Na desce jsou ke slyšení Hellwana, Arleta a nebo třeba vycházející slovenská hvězda Sicky Nicky. Poslední jmenovaná se objevuje v tracku Sama doma, který je – jak je u Edova syna zvykem – o potýkání se s temnými stavy duše. „Mám čo som chcela, aj tak sa toho vzdávam“ rapuje Sicky Nicky do beatu Edova syna. Sicky Nicky je velký slovenský objev, loni debutovala s EPčkem Skinny Bitch.

MUNA - One That Got Away

Credits: Josette Maskin, Katie Gavin, Naomi McPherson
Label: Dead Oceans
Album: One That Got Away single

V polovině dubna zahrálo americké trio MUNA poprvé na festivalu Coachella a na oslavu této události vydalo nový singl One That Got Away. Ten navazuje na jejich loňské eponymní album, které míchalo osmdesátkový synth-pop s indie rockem a kapelu vystřelilo do první ligy nezávislé scény. Letos už MUNA odjely část turné s Taylor Swift a také doprovázely Lorde. One That Got Away popisují jako „píseň o někom, kdo přišel o peníze“ a natočily k němu videoklip, který odkazuje na akční filmy ze zločineckého podsvětí. Členky Muna si v něm samy zahrály hlavní role záporaček.

Mac DeMarco - 20200817 Proud True Toyota

Credits: McBriare Samuel Lanyon DeMarco
Label: self-released
Album: One Wayne G

Kanadský indie písničkář Mac DeMarco vydal letos v lednu kolekci instrumentálních písní nazvanou Five Easy Hot Dogs, kterou nahrál během svého terapeuticky laděného roadtripu z LA do New Yorku. „Tahle deska má svojí vlastní hudební identitu, nekope, neobsahuje bangery. Je to velmi jednoduchá radost z toho, že žiju,“ řekl časopisu Variety. V létě písně představí živě v rámci deseti unikátních koncertů. To, že „ležérní princ indie rocku“ ve skutečnosti vůbec není ležérní, dokazuje i jeho nejnovější albový release pojmenovaný po špičkovém kanadském hokejistovi Gretzkym. One Wayne G obsahuje vydatnou porci rozdělaných nápadů, na nichž Mac DeMarco pracoval mezi květnem 2018 a letošním lednem. Z masivního seznamu o 199 položkách a devítihodinové stopáži vybíráme uvolněnou a chytlavou ódu na automobil Proud True Toyota.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.