Co je to vlastně realita? Výstava Shifted Realities v Galerii Rudolfinum si klade otázky z oblasti komunikace

17. březen 2023

Co je realita? A je realita jenom jedna? To jsou otázky, na které hledá odpověď výstava Shifted Realities, kterou otevřela pražská Galerie Rudolfinum. Mezinárodní projekt, představující díla šesti vizuálních umělců, bude k vidění do 11. června.

Kurátoři k výstavě přizvali šest renomovaných umělců z různých zemí – Eda Atkinse, Marwu Arsanios, Zacha Blase, Paula Mahekeho, Leslie Thornton a tuzemskou výtvarnici Adélu Babanovou.

Shifted Realities, pohled do instalace, Ed Atkins, The worm (2021)

„Výstava si klade otázky především z oblasti komunikace. Z oblasti, která se zdá být ta nejbanálnější, ale zároveň rozvojem technologií spojených s přenášením informací se dostáváme do světa, který je realitou sám o sobě. To znamená, že posouvá význam toho, co je vlastně realita. Je realita to, na co si můžeme sáhnout, ten okolní svět? Nebo je také realita rozhovor s fiktivní osobností zavěšený někde na internetu? A nebo je realita už jenom ten svět nul a jedniček, kterého se téměř veškerá naše komunikace týká?“ zamýšlí se ředitel Galerie Rudolfinum Petr Nedoma. 

Výstava nabízí obrazy, instalace, videoprojekce a jako vždy proměňuje architekturu 19. století do projekční plochy nejrůznějších vizí. Doprovází ji digitální katalog se sérií textů osvětlujících každé z vystavených děl, doplněný výběrem kontextualizujících esejí. Vstup je opět volný a expozice bude dostupná do 11. června 2023.

autoři: Karel Oujezdský , Monika Suchanková
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.