Co jsme ochotni podstoupit pro kulturu? Na koncert v bublině či autě s testem a rouškou

13. květen 2021

Experimentálních covidových koncertů, které zkoumají přenos koronaviru ve velkých, dynamických skupinách, se v posledních měsících objevilo hodně. Výsledné počty nakažených z těchto akcí naznačují, že svítá na lepší časy. Jednou z takových akcí je i bublinový koncert Flaming Lips v americkém Oklahoma City.

Fanoušci si mohli užít živé vystoupení v nafukovacích bublinách, které je oddělily od ostatních návštěvníků a zamezily tak přenosu nemoci. „Děláme vše pro to, abychom byli všichni v bezpečí. Snad to brzy skončí. Milujeme vás,“ povzbudil obecenstvo frontman kapely Wayne Coyne.

Další zkušební koncerty se odehrály v Liverpoolu, Barceloně či holandském Biddinghuizenu. Data z posledních dvou zmíněných ukazují, že se na akcích objevily maximálně jednotky až dvě desítky případů nakažení.

Na tyto koncerty mohli návštěvníci přijít s negativním antigenním či PCR testem a s nasazenými rouškami. Podobně měly fungovat i akce iniciativy Cesta ze tmy – sdružení mobilních laboratoří se záměrem vrátit lidi zpět za kulturou a na stadiony.

„Nastavili jsme ty nejpřísnější parametry, aby byla akce bezpečná a šance, že vznikne velké ohnisko covidu, byla velmi malá,“ vysvětluje zakladatel iniciativy Karel Luxík. Přestože koncerty nedostaly nutné povolení od ministerstva zdravotnictví, Luxík věří, že s pomocí jejich metodiky by se mohla kultura opět rozjet.

Jak se chodilo na koncertu The Flaming Lips na toaletu? Kolik případů nakažení se objevilo na koncertech v Barceloně a v Biddinghuizenu? A jak vypadá proticovidová metodika, kterou chtěla pro svou sérii koncertů využít iniciativa Cesta ze tmy? Poslechněte si celý příspěvek!

autor: Marek Zavřel
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.