Co mají společného peřiny a kvalitní mléko? Dobře vám poslouží při domácí výrobě skvělého jogurtu

15. prosinec 2022

Víte, že si můžete doma sami vytvořit nejrůznější mléčné výrobky? Stačí mléko nebo vysokoprocentní smetana a pár běžných surovin. A na světě je máslo, jogurt, tvaroh nebo sýry. Kdo má chuť, může to zkusit, s výhodou, že bude přesně vědět, co jeho výrobky obsahují.

Gabriela Pourová z Mlékárny u Josefa hovoří v naší radioporadně na téma: domácí výrobky z mléčných výrobků.

Co všechno potřebujeme na výrobu mléčných produktů a kolik času nám to zabere?
Nejvíce času zaberou sýry. A dají také více práce, ale co se týče třeba kefíru nebo jogurtu, to je téměř chvilková záležitost a nemusíte se o ně tolik starat jako o sýry.

Musíte použít aspoň 5 nebo 10 litrů mléka, když chcete mít něco na stole. Potom stačí dodržet přesný postup. Dílo se vám určitě podaří.
Gabriela Pourová, domácí výroba mléčných výrobků

Který výrobek máte nejraději?
Já mám ráda tvaroh. Bez toho nemůžu být. Tvaroh by mi opravdu chyběl.

Čtěte také

Co je tedy základem pro domácí výrobu mléčných výrobků?
Základem je kvalitní mléko. Od toho se odvíjí úplně všechno. A potom samozřejmě čistota při výrobě. Kvalitní mléko si pořídíte někde na farmě, nebo ho koupíte v obchodě. Poznáte ho podle chuti a podle čichu. Kvalitní mléko je slaďoučké.

Jak je důležitá pasterace, když budeme chtít vyrábět nějaké produkty?
Pokud si pořídíte nepasterované mléko, tak je vhodné si ho tepelně ošetřit. Tím odstraníte možnost nějakých patogenních mikroorganismů. Prodlužuje trvanlivost mléka a jeho bezpečnost. Jogurt a kefír musíte zahřát až na 90 stupňů, jinak ho neuděláte.

Co se při pasteraci konkrétně děje? Nezabíjíme všechno?
Jen odstraňujeme vše nežádoucí, co by mohlo vadit při následné výrobě nebo při zrání. Mohl by se výrobek kazit.

Čtěte také

Je pravdou, že jogurt je pro domácí výrobu nejjednodušší? A jak na něj?
Seženete si kvalitní mléko a musíte ho zahřát na 90 stupňů Celsia. Pak ho následně zchladíte asi zhruba na 40 stupňů. Dáte do něj startovací jogurtovou kulturu nebo můžete použít i živý jogurt. Zamícháte, přelijete do čistých skleniček a necháte jogurt zrát v teple v nějakém termoboxu nebo ho můžete třeba dát i do peřin. Ale stačí třeba i polystyrenová krabice. Když tam ještě přidáte teplou vodu do sklenice a udržuje teplotu 40 stupňů.

Kolik vyrobíme z jednoho litru mléka sýra a tvarohu?
Lidé bývají poměrně překvapeni, že ta výtěžnost není zase tak velká. Z litru mléka je zhruba 100 až 120 gramů sýra. Tvarohu může být tak 200 gramů. Záleží, jak ho vykapete. Když už něco chcete mít na stole, tak musíte použít aspoň 5 nebo 10 litrů mléka. Potom stačí, když budete dodržíte návod a přesný postup. Dílo se vám určitě podaří.

Celou radioporadnu s Gabrielou Pourovou o domácích mléčných výrobcích si můžete poslechnout v našem audioarchivu.

Spustit audio

Související